Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης της Ελληνικός Χρυσός

Ένα από τα πλέον εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη τονίζει ότι εφαρμόζει στην Ελλάδα η Ελληνικός Χρυσός.

Σύμφωνα με την εταιρεία λειτουργούν πάνω από 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου μέσω της εφαρμογής πρότυπων διεθνώς μεθόδων μέτρησης και ανάλυσης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094545114-0’); });

Μάλιστα το σύνολο των στοιχείων αυτών αναρτώνται άμεσα σε ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, ώστε όλα τα δεδομένα των μετρήσεων είναι άμεσα και ελεύθερα διαθέσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς.

Οι μετρήσεις που κάνει η Ελληνικός Χρυσός μέσα από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης αφορούν σε:

  • Καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων
  • Μέτρηση επιφανειακών και υπογείων υδάτων
  • Έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού και του θαλάσσιου περιβάλλοντος
  • Εξέταση της ποιότητα των εδαφών
  • Καταγραφή την εξέλιξη της χλωρίδας και της πανίδας

Με το πρόγραμμα η Εταιρία ελέγχει τις εκπομπές με την παρακολούθηση:

  • των υγρών απόβλητων, των επιφανειακών απορροών και των στερεών κατάλοιπων
  • των αέριων εκπομπών και των επίπεδων θορύβου
  • της ασφάλειας της επιφάνειας του εδάφους με προγράμματα δονημετρικού ελέγχου, τοπογραφικές μετρήσεις και έλεγχο της ευστάθειας των χώρων απόθεσης

Συστηματική παρακολούθηση

Όπως επισημαίνει η εταιρεία μέσα από το πρόγραμμα παρακολουθεί σε συνεχή βάση την ποιότητα των εδαφών στην ευρύτερη περιοχή των μεταλλείων με λήψη 23 δειγμάτων/χρόνο για ανάλυση 33 στοιχείων σε κάθε δείγμα.

Η συστηματική παρακολούθηση της ποσότητας και της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, πραγματοποιείται από 149 σταθμούς δειγματοληψίας, με λήψη 730 δειγμάτων/μήνα για ανάλυση έως 25 στοιχείων σε κάθε δείγμα.

Επίσης ελέγχει εντατικά την ποσότητα εκπεμπόμενης σκόνης, με λήψη 112 δειγμάτων/μήνα για ποιοτική ανάλυση 8 στοιχείων σε κάθε δείγμα, ενώ παρακολουθεί το θόρυβο και τις δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή στην οποία αναπτύσσονται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Σε ότι αφορά τη βιοποικιλότητα γίνεται οικολογική μελέτη κάθε 3 χρόνια και εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης.

Διάκριση του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης

Μεταξύ των πολλαπλών διακρίσεων που έχει λάβει, το Πρόγραμμα ξεχώρισε ανάμεσα σε 100 υποψηφιότητες στα φετινά Bravo Sustainability Awards, λαμβάνοντας τη διάκριση στην κατηγορία «Περιβάλλον».

Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης

Μπροστά στην πρόκληση του μεταλλευτικού κλάδου για ασφαλέστερη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων, η εταιρεία επέλεξε να επενδύσει στις βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης και να εφαρμόσει στον Κοκκινόλακκα την πλέον σύγχρονη διεθνώς τεχνολογία «Ξηρής Απόθεσης», διασφαλίζοντας μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη.

Τι είναι η Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης;

Όλα τα μεταλλεία παράγουν μια μορφή επεξεργασμένων καταλοίπων που ονομάζονται τέλματα -μίγμα νερού και στείρων υλικών-, το οποίο απομένει από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Παραδοσιακά, τα τέλματα αποθηκεύονταν σε υγρή μορφή σε μεγάλες εγκαταστάσεις, τις γνωστές λίμνες τελμάτων. Οι σύγχρονες μέθοδοι της ξηρής απόθεσης αφαιρούν την περίσσεια νερού, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα αμμώδες υλικό, το οποίο κατόπιν στοιβάζεται και συμπιέζεται.

Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας σύμφωνα με την εταιρία είναι:

  • Μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λόγω της μικρότερης κατάληψης επιφάνειας για την απόθεση τελμάτων
  • Εξοικονόμηση νερού από τη διαδικασία της αφύγρανσης και επαναχρησιμοποίησή του στην παραγωγική διαδικασία
  • Η στερεά σύσταση των αποτιθέμενων καταλοίπων αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια, μέσω της μείωσης των γεωτεχνικών κινδύνων
  • Αύξηση θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τη διάρκεια του έργου

Χώρος Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακα

Ο Χώρος Ξηρής Απόθεσης στον Κοκκινόλακκα αποτελεί, κατά την Ελληνικός Χρυσός, έναν σύγχρονο, ενοποιημένο και κατάλληλα προστατευμένο χώρο ξηρής απόθεσης στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε βάσει της βέλτιστης και πλέον σύγχρονης τεχνολογίας για την ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση και εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου και την βέλτιστη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων της προγενέστερης δραστηριότητας (1976-1995).

Δημιουργήθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιτακτική ανάγκη κατάργησης των παλαιών χώρων απόθεσης και τη δημιουργία ενός νέου ενοποιημένου χώρου, με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός περιβαλλοντικής διαχείρισης βάσει της ίδιας τεχνολογίας, προτάθηκε και για το έργο των Σκουριών, με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου και τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στην λειτουργία του.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή