Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Το σαμποτάζ στον Nord Stream έχει φοβίσει την ΕΕ: Σχέδιο για την ενίσχυση της προστασίας των υποδομών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των ζωτικών υποδομών σαμποτάζ, τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναδείξει την ευπάθεια της συμμαχίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θα συστήσει αυτή την εβδομάδα στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να προστατεύσουν τις βασικές υποδομές, ξεκινώντας από την ενέργεια και συνεχίζοντας σε άλλους τομείς υψηλού κινδύνου όπως οι επικοινωνίες, οι μεταφορές και το διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News. Η Ένωση θα δημιουργήσει επίσης ένα «σχέδιο» χαρτογράφησης του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις.

Γιατί αυτές τις ημέρες πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Οι εναλλακτικές που εξετάζει η ΕΕ για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας

Τα τρωτά σημεία της ΕΕ ήρθαν στο επίκεντρο τον περασμένο μήνα, όταν εντοπίστηκαν μεγάλες διαρροές αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, ως αποτέλεσμα ύποπτων επιθέσεων. Επίσης, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στη βόρεια Γερμανία διακόπηκαν για αρκετές ώρες έπειτα από σαμποτάζ στα καλώδια ραδιοσύνδεσης, ενώ μια διαρροή πετρελαίου στον αγωγό Druzhba της Πολωνίας προκάλεσε περαιτέρω φόβους για δολιοφθορά, προτού οι αξιωματούχοι θεωρήσουν ότι πιθανότατα επρόκειτο για ατύχημα.

Σαμποτάζ και υβριδικές επιθέσεις απειλούν την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της ΕΕ

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έφερε μια νέα σειρά απειλών, που συνδυάζονται συχνά εν είδει υβριδικής επίθεσης. Αυτό έγινε απόλυτα προφανές με την δολιοφθορά, όπως όλα δείχνουν, στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για τις υποδομές.

Τα μέτρα έρχονται καθώς η ΕΕ σπεύδει να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με την Επιτροπή να προτείνει το τελευταίο πακέτο κανονισμών για τον μετριασμό της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει, ωστόσο, κίνδυνος η Ρωσία να προχωρήσει σε αντίποινα με στόχο την υπονόμευση αυτής της διαδικασίας.

Σε ένα χωριστό σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος, η Επιτροπή θα προσδιορίσει επίσης τα σημεία όπου αντιμετωπίζει κινδύνους κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι έχουν αυξηθεί καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο γίνεται πιο αποκεντρωμένο λόγω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ένωση σκοπεύει να προτείνει νομοθεσία για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων στα δίκτυα φυσικού αερίου και υδρογόνου από το επόμενο έτος, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg News.


Πηγή