Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Το σχέδιο για να πάρει η Ελλάδα 70 δισ. ευρώ από την Ευρώπη – Newsbeast

Μετά από τέσσερις ολόκληρες ημέρες και μία ακόμη δραματική ολονύχτια διαπραγμάτευση, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία χαιρέτισε σε συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ένα δίκαιο συμβιβασμό.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 70 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις (32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό) τα οποία ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα ξοδέψουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου». Διαχώρισε τις μεταρρυθμίσεις από τα δημοσιονομικά μέτρα και έκανε λόγο για ένα εθνικό σχέδιο, στο οποίο θα ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην τελική συμφωνία καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο στην εκταμίευση χρημάτων προς άλλο κράτος- μέλος. Έκανε λόγο αντίθετα για ένα «χειρόφρενο» το οποίο εκτίμησε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στην πράξη.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα βέτο. Άρα καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση. Θα ήταν παράλογο, διότι θεωρητικά κάθε χώρα θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση άλλη χώρας, διότι ισχύουν τα ίδια και για τους 27. Υπάρχει μία πρόσθετη διαδικασία, που προσθέτει χρόνο σε περίπτωση που θα ενεργοποιηθεί. Δεν εκτιμώ ότι θα ενεργοποιηθεί συχνά, κατά συνέπεια δε δημιουργείται ζήτημα ως προς την απορρόφηση πόρων».

Δεν υπάρχει θέμα μνημονίου αλλά ένα πιο γρήγορο ΕΣΠΑ

Απέρριψε επίσης κάθε ισχυρισμό για μνημονιακούς όρους για την εκταμίευση των χρημάτων από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια. «Ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι στους όρους που είχαν προδιαγραφεί ήδη από την Κομισιόν. Κατατίθεται ένα σχέδιο, εγκρίνεται από την Κομισιόν, πρέπει να συνδέεται με το σχέδιο εξαμήνου της Επιτροπής. Εάν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα τραβά αυτό το χειρόφρενο και θα έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο, χωρίς όμως καμία χώρα να μπορεί να μπλοκάρει», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημειωσε ότι «κανείς δεν δίνει χρήματα άνευ όρων, ούτε το ΕΣΠΑ είναι άνευ όρων, μάλιστα οι διαδικασίες του Ταμείου είναι πιο ευέλικτες από το ΕΣΠΑ».

Ζήτησε όμως να μη συγχέονται οι μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομικά μέτρα, καθώς δεν είναι το ίδιο. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό σχέδιο σε βάθος τριετίας, για το οποίο θα μιλήσει αναλυτικά στη ΔΕΘ. Σημείωσε ότι ήδη χρηματοδοτούνται από την ΕΕ βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και πρόσθεσε: «Εδώ μιλάμε για ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2021. Έχουμε 3 χρόνια για τις κατανομές πόρων και έξι χρόνια για τις εκταμιεύσεις».

Εθνικό σχέδιο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και οι ενδείξεις ανασχηματισμού

Τόνισε μάλιστα ότι «σίγουρα έχουμε την υποχρέωση διοικητικά να αναδιατάξουμε δυνάμεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκριθούμε με ταχύτητα». Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ανασχηματισμού, με αφορμή την τοποθέτηση ενός συντονιστή για το Ταμείο Ανάκαμψης. Φαβορί για αυτή τη θέση φέρεται ο νυν υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θοδωρής Σκυλακάκης.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως δεν θέλησε να μιλήσει αναλυτικά για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα καταρτίσει η κυβέρνηση και το οποίο πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Σημείωσε ότι το κεντρικό πλαίσιο θέτει το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη και δήλωσε ότι αυτό το πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης «έχουμε ευθύνη να το διαχειριστούμε με διαφάνεια, αποτελεσματικότηα και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εθνικό διάλογο λέγοντας πως: «Αυτή η συζήτηση αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα. Θα λάβουμε υπόψη τις προτάσεις των κομμάτων για ένα εθνικό σχέδιο, για τις προτεραιότητες που θα έχει η χώρα και που θα πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν».

Σημείωσε ότι το εθνικό αυτό σχέδιο θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις συστάσεις που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες της χώρες για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους. Αυτό όμως η Αθήνα δεν το θεωρεί μνημονιακό πλαίσιο.

Έγιναν συμβιβασμοί – 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έγιναν παραχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι εξαρχής είχε μιλήσει για την ανάγκη συμβιβασμών.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ δανεισμό. Ταυτόχρονα γίνονται περικοπές- σοκ στα ευρωπαϊκα κονδύλια για την υγεία και για την αγροτική πολιτική.

Η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισ ευρώ, όσα προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν και τα 72 δισ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι το συνολικό ποσό μαζί με τα κονδύλια που έχει λαμβάνειν η χώρα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι το τίμημα για να δεχθούν οι φειδωλοί το «πακέτο» ήταν οι μεγαλύτερες επιστροφές και σημείωσε πως όταν το ποσό των απευθείας επιχορηγήσεων μειώνεται από τα 500 στα 390 δισ ευρώ θα μειωθούν φυσικά προγράμματα.

Σχολίασε όμως ότι «ο κορονοϊός μέσα στην τραγωδία του μας έδωσε το έναυσμα ως Ευρώπη να κάνουμε ένα βήμα που φάνταζε αδιανόητο. Είναι μία ένδειξη πως δουλεύει η Ευρώπη και πως μεταφράζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ευρώπη μοιάζει συχνά στατική και μετά κάνει άλμα προς τα εμπρός. Αυτό που έγινε κυρίως ως προς τη δυνατότητα να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον της Ευρώπης».


Πηγή