Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το φρένο Μητσοτάκη για πρόωρες κάλπες πυροδότησε σενάρια: Ανασχηματισμός ή εκλογικός αιφνιδιασμός

Το φρένο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε τη συζήτηση, ξάφνιασε οριζόντια το πολιτικό σύστημα, πάγωσε όσους έχουν επιδοθεί σε προεκλογικό σπριντ συλλογής ψήφων για τον Σεπτέμβριο και φούντωσε τα σενάρια για τον λόγο που το έκανε.

Οι αναλύσεις και τα σενάρια που ξεπήδησαν σχεδόν αμέσως μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ξεκινούν από το ενδεχόμενο μιας πολιτικής μπλόφας και φτάνουν μέχρι τον ανασχηματισμό που θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις εκλογές την άνοιξη.

Οι λόγοι

Αυτό που προκάλεσε βραχυκύκλωμα στις μέχρι σήμερα προβλέψεις και αναλύσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης απέκρουσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που τον οδηγούν στην απόφαση για εξάντληση της τετραετίας. Στην ουσία μετέτρεψε την αστάθεια που θα προκαλέσει στη χώρα η απλή αναλογική από επιχείρημα για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη ώστε να καεί όσο πιο σύντομα γίνεται, σε αντεπιχείρημα. «Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την «βόμβα» -το τονίζω- της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι παίρνει «το ρίσκο της σταθερότητας» γιατί όπως αναρωτήθηκε «εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα της διακυβέρνησης για κάποιες εβδομάδες σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση»;

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Τέλος τετραετίας οι εκλογές, παίρνω το ρίσκο ενός δύσκολου χειμώνα -Αιχμές για απλή αναλογική

Ο γρίφος των εκλογών -Φρένο στην εκλογολογία έβαλε ο Μητσοτάκης αλλά και δίλημμα της κάλπης

Εικασίες για μπλόφα και αιφνιδιασμός της αντιπολίτευσης

Στις πρώτες εικασίες για μπλόφα του πρωθυπουργού προκειμένου «να κοιμίσει την αντιπολίτευση και να αιφνιδιάσει», συνεργάτες του απαντούσαν ακαριαία ότι τα όσα είπε δεν αφήνουν αμφιβολία για την ειλικρίνεια των προθέσεων του. Άλλωστε, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται διατεθειμένα να κατεβάσουν τα μολύβια της προεκλογικής ετοιμότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, όποιες διαβεβαιώσεις κι αν δώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Το σενάριο του ανασχηματισμού

Ένα άλλο σενάριο που άρχισε να κυκλοφορεί πολύ γρήγορα ήταν αυτό του ανασχηματισμού. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει εκλογές το φθινόπωρο, υποστηρίζουν οι θιασώτες αυτού του σεναρίου, θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο, ίσως και πριν τη ΔΕΘ, προκειμένου με το νέο σχήμα να μπει στην τελική ευθεία της διακυβέρνησης του έως το στήσιμο της κάλπης. Ανάλογες συζητήσεις περί ανασχηματισμού και μάλιστα σε προχωρημένο επίπεδο γίνονταν και τον Μάιο. Είχε συνδυαστεί και με το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο: «αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν κάποιοι του λένε πως κλείνοντας τα σενάρια των εκλογών θα ξεκινήσουν αυτά του ανασχηματισμού χαμογελά και απαντά πως είναι «συνηθισμένος να ακούσει σενάρια». Σε κάθε περίπτωση αν γίνουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι μετά το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Απέσυραν τρία άρθρα που αφορούν τις εκλογές από το νομοσχέδιο

Ενδιαφέρον έχει και η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να αποσύρει τρία άρθρα που αφορούν τις εκλογές από το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή. Πρόκειται για αυτά που αφορούσαν την καταχώρηση αιτήσεων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, αποστολή εντύπων ψηφοδελτίων στις διπλωματικές αρχές και αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών. Όπως είπε ο κ. Βορίδης, «έγινε μεγάλη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές και σας απάντησε όπως σας απάντησε ο πρωθυπουργός. Εγώ θα κάνω και κάτι ακόμα για να σας καθησυχάσω, ότι δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές και ότι έχουμε χρόνο να διαβουλευτούμε πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Θα τα αποσύρω επί του παρόντος για να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι έχουμε πάρα πολύ χρόνο μπροστά μας και έχουμε άνεση και δεν σχεδιάζουμε εκλογές και άρα θα σας φωνάξω να συζητήσουμε τις διατάξεις αυτές».


Πηγή