Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το χρονοδιάγραμμα του τριετούς πλάνου του υπουργείου Παιδείας

Τον Αύγουστο του 2017, αναμένεται ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μέχρι τις 31 του ίδιου μηνός, το υπουργείο έχει θέσει χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την τοποθέτηση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εκτός του νόμου για τη βελτίωση του ελέγχου της εφαρμογής του σχολικού προγραμματισμού (μέσω αυτο-αξιολόγησης) και τις νέες αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων, προγραμματίζεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή η νέα δομή γυμνασίου-λυκείου και ο νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τον Οκτώβριο 2017, αναμένεται η δημοσίευση της νέας Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Εξάλλου, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού, στα τέλη του Νοεμβρίου, αναμένεται να υλοποιηθεί η ενοποίηση συναφών τομέων και τον Δεκέμβριο να είναι σε πλήρη λειτουργία το βελτιωμένο σύστημα πληροφορικής, ώστε να παρέχει πιο αξιόπιστα δεδομένα για τον μαθητικό πληθυσμό και το διδακτικό προσωπικό.

Επίσης, για το Δεκέμβριο, προβλέπεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και η ριζική αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών του, με στόχο την εξασφάλιση ότι η προετοιμασία στα δημόσια σχολεία είναι επαρκής, ώστε οι μαθητές να μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικά γλωσσικής επάρκειας.

Τέλος, όσον αφορά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την επιμόρφωση των σχολικών συμβούλων από τον Σεπτέμβρη του 2016, προβλέπεται η ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης το Δεκέμβρη του 2019.

«Πότε επιτέλους το πάθημα θα γίνει μάθημα;»

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την ανευθυνότητα, την ασυνέπεια και την προχειρότητα της Κυβέρνησης στη νομοθέτηση διατάξεων για την επιλογή διευθυντικών στελεχών στα σχολεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση γνώριζε εδώ και μήνες ότι ο νόμος Μπαλτά – Κουράκη για τις επιλογές διευθυντικών στελεχών είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ενώ θα μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να διαβουλευθεί με τους αρμόδιους φορείς, με εμπειρογνώμονες, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου σύννομο, δίκαιο, λειτουργικό, χωρίς κενά, επέλεξε τη λογική της αδράνειας και της εσωστρέφειας.

Έτσι, το σχέδιο νόμου κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προηγουμένως τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρακάμπτοντας άλλη μια φορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Αλλά η ανεπάρκεια δεν σταματά εκεί: Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προβαίνει σε ανακοινώσεις σχετικά με το κατατεθέν σχέδιο, οι οποίες ανατρέπουν σημαντικές πτυχές του προτεινόμενου συστήματος επιλογής, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την επεξεργασία του.

Η δε ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση ότι η βούληση του Υπουργείου θα αποτυπωθεί στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ανευθυνότητα, ασυνέπεια και προχειρότητα σε άλλο ένα νομοθέτημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πότε επιτέλους το πάθημα θα γίνει μάθημα;».

localStorage.clear();


Πηγή