Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το χωριό από πλαστικά μπουκάλια στον Παναμά

Το χωριό από πλαστικά μπουκάλια στον Παναμά

Στο νησί Μπόκας ντελ Τόρο, στον Παναμά το «Χωριό από πλαστικά μπουκάλια» είναι μια πρωτοβουλία του Robert Bezeau που αποσκοπεί στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και τη χρήση τους στην κατασκευή κατοικιών.

Ο Bezeau, με καταγωγή από το Μόντρεαλ του Καναδά, έφτασε στο Μπόκας ντελ Τόρο πριν πολλά χρόνια και το 2012 τέθηκε επικεφαλής του προγράμματος ανακύκλωσης του νησιού (με τη βοήθεια κάποιων εθελοντών) Όλο αυτό το διάστημα συγκέντρωσε απίστευτο όγκο ανακυκλώσιμου υλικού, εκτιμώντας πως «σε ενάμιση χρόνο, πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκάλια είχαν συγκεντρωθεί».

«Οι άνθρωποι έχουν σήμερα φτάσει τον αριθμό των 7,3 δισεκατομμυρίων -που ολοένα αυξάνει- πάνω στον πλανήτη» λέει.

«Αν ο καθένας μας πίνει μόνο ένα μπουκάλι την ημέρα, τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με 2,6 τρισεκατομμύρια μπουκάλια τον χρόνο. Πού είναι; Πού πηγαίνουν; Γιατί οι ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο προσπαθούν τόσο σκληρά να ανακυκλώσουν ένα μικρό ποσοστό των πλαστικών μπουκαλιών που πετιούνται, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι πιο πολυάριθμες, δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη, αυτό το τεράστιο πρόβλημα με το πλαστικό που αντιμετωπίζουμε;» αναρωτιέται.

Ο Bezeau επιθυμεί να εκπαιδεύσει περισσότερο κόσμο στο πώς μπορούν να ξαναχρησιμοποιήσουν τα πλαστικά απορρίμματα τους: μόνωση στις κατοικίες, καταφύγια μετά από καταστροφές τα οποία μπορούν να ανεγερθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, κτίσματα σε φάρμες ζώων, πισίνες, αχυρώνες, στάβλους και κοτέτσια, δρόμους και άλλα.

Δείτε το βίντεο:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή