Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το FDP κατηγορεί την Μέρκελ για στροφή 180 μοιρών στις διασώσεις εντός της ευρωζώνης

Το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) της Γερμανίας, που μπορεί να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή μετά της εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε συνασπισμό που θα χορηγούσε χρηματοοικονομική αρωγή για τη διάσωση οποιασδήποτε άλλης χώρας της ευωζώνης χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο αρχηγός του FDP, ο Κρίστιαν Λίντνερ, έκανε το σχόλιο αυτό σήμερα, αφού ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες Πέμπτη πως οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα αρωγής θα πρέπει να τελεί υπό ευρωπαϊκή αιγίδα και να μην περιλαμβάνει το ΔΝΤ.

Κατηγορώντας τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ ότι έκαναν στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα των διασώσεων εντός της ευρωζώνης, ο Λίντνερ αντιτάχθηκε στην ιδέα του Σόιμπλε να εξελιχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, όπως αναφέρει το reuters.

«Το FDP δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια πολιτική», δήλωσε ο Λίντνερ σε δημοσιογράφους. «Για εμάς, αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση η ανεξάρτητη εμπειρογνωμοσύνη και το κεφάλαιο του ΔΝΤ να συνεχίσουν να αποτελούν θεσμικό κομμάτι σε οποιαδήποτε μελλοντικά πακέτα βοήθειας στην Ευρώπη».

Ο Λίντνερ υποστήριξε πως μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ δεν θα ήταν πολιτικά ανεξάρτητη και μια μειονότητα προσανατολισμένων στη σταθερότητα χωρών της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα μειοψηφούσε έναντι μιας πλειονότητας δημοσιονομικά χαλαρών χωρών.


Πηγή