Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τραγωδία στο Αφγανιστάν: Ένοπλη επίθεση σε λεωφορείο -Νεκροί δύο τεχνικοί αεροδρομίου

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή εναντίον λεωφορείου που μετέφερε τεχνικούς αεροδρομίου στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 2 και τραυματίζοντας άλλους 6.

Το όχημα «δέχτηκε επίθεση καθώς ομάδα τεχνικών πήγαινε στο αεροδρόμιο» της πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ για να αναλάβει υπηρεσία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Μπαλχ, ο Μοχάμαντ Ασίφ Ουαζίρι.

Η επίθεση διαπράχθηκε ενώ οι ξένες αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη ξαναρχίσει τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα Καμπούλ ή άλλες αφγανικές πόλεις αφότου κυρίευσαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Επικαλούνται κυρίως ανησυχίες για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των επιβατών τους.

Η ιστορία δύο γυναικών από την Ουκρανία και το Αφγανιστάν που τις ένωσε βαθιά φιλία στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 16 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις στο Αφγανιστάν, την ευθύνη για τις τρεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

Μαχητές των Ταλιμπάν εγγυώνται πλέον την ασφάλεια σε όλες τις αερολιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας, ενώ οι αρχές εμπιστεύθηκαν πρόσφατα σε εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τη διαχείριση του ελέγχου των επιβατών και των αποσκευών σε αρκετά αφγανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καμπούλ.

Ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί αισθητά στη χώρα αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, όμως σειρά πολύνεκρων βομβιστικών ενεργειών, με δεκάδες νεκρούς, έπληξε τη χώρα στα τέλη του Απριλίου –κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του ραμαζανιού– και κατόπιν στα τέλη του Μαΐου.

Την ευθύνη για τις περισσότερες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Στην πλειονότητά τους, είχαν στόχο τη σιιτική κοινότητα.

Προχθές Σάββατο η έκρηξη βόμβας τοποθετημένης σε μικρό λεωφορείο στην Καμπούλ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης ως αυτό το στάδιο.


Πηγή