Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τριπλάσιος τον Νοέμβριο ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ

Σχεδόν 2.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο σε όλη τη χώρα, όπως και εκατοντάδες άμαχοι, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, 1.959 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν τον προηγούμενο μήνα και τουλάχιστον 450 ακόμη τραυματίστηκαν.

Στον απολογισμό αυτόν περιλαμβάνονται μέλη του στρατού, της αστυνομίας που συμμετέχουν σε μάχες, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Πρόκειται για τριπλάσιο αριθμό νεκρών σε σχέση με τον Οκτώβριο, οπότε η ιρακινή κυβέρνηση εξαπέλυσε μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο έφρασε τους 926, ενώ 930 ακόμη τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Ιράκ Γιαν Κούμπις, ο αριθμός των θυμάτων είναι «υπερβολικός».

«Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει τα εδάφη που ελέγχει στη Μοσούλη και τη Νινευή, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τις πιο βίαιες τακτικές, χρησιμοποιώντας τα σπίτια αμάχων ως εφαλτήρια επιθέσεων, ενώ απάγει και εκτοπίζει αναγκαστικά αμάχους, χρησιμοποιώντας τους ουσιαστικά σαν ανθρώπινες ασπίδες», πρόσθεσε ο Κούμπις.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες στη διάρκεια της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης για να αποφύγουν να προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αμάχων, γεγονός που σημαίνει ότι συχνά αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες στις τάξεις τους.

Η επαρχία της Βαγδάτης όπου μαχητές του ΙΚ εξαπέλυσαν τον Οκτώβριο σειρά βομβιστικών επιθέσεων, ήταν η περιοχή που καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων, με 152 νεκρούς και 581 τραυματίες.

Στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκεται η Μοσούλη, 332 άμαχοι σκοτώθηκαν και 114 τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, γεγονός που θα ωθήσει ολοένα και περισσότερους κατοίκους της πόλης, που εκτιμάται ότι είναι 1,5 εκατομμύριο, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Περίπου 77.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέχρι στιγμής, ενώ πολλοί παραμένουν στα σπίτια τους όπως τους ζήτησε η κυβέρνηση.


Πηγή