Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τσίπρας και Ζάεφ βρίσκουν το όνομα για τα Σκόπια

Στο «τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διεργασίες για το Σκοπιανό. Στα χέρια των πρωθυπουργών Ελλάδος και ΠΓΔΜ βρίσκεται πλέον η λύση, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, μετά την συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, στις Βρυξέλλες.

Βρισκόμαστε στο «τελικό στάδιο» εκτίμησε και ο Νικολά Νιτιμιτρόφ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι είναι εφικτό να έχει βρεθεί οριστική λύση, έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 Ιουνίου.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Έκκληση, σε Αθήνα και Σκόπια, «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ δεν τα βρήκαν ακόμα στο όνομα. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον τις τελευταίες λεπτομέρειες αναλαμβάνουν να λύσης Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα αναμένονται από το Βερολίνο, στο οποίο άλλωστε θα βρίσκεται και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του. Ενόψει της συνάντησης τους, ο Χάικο Μάας παρενέβη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης». Κάλεσε, μάλιστα, τις δύο πλευρές να λύσουν τα τελευταία θέματα. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Ειδικότερα οι διμερείς σχέσεις, επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, αλλά και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών χθες, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ απηύθυνε έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της π ΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια πιθανόν «ιστορική ευκαιρία». Τόνισε δε ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά την σημερινή συνάντηση, η κυρία Άντεμπαρ επισήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι το Διμερές Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016 και η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες από την γερμανική σκοπιά «εξελίσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες ο κ. Κοτζιάς «είναι πολύ ενεργός». Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη βίλα Borsig, χώρο φιλοξενίας ξένων αξιωματούχων, έξω από το Βερολίνο, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 12:45 (ώρα Ελλάδος). Το βράδυ (19:30) ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), με θέμα: «Ελλάδα: σταθερός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή;».

Χθες ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο τον συνδέει σχέση φιλίας και συνεργασίας, καθώς ο κ. Σταϊνμάιερ πριν μεταπηδήσει στην Προεδρία, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, νέα συλλαλητήρια ετοιμάζονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας και Σκοπίων. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, οι διοργανωτές των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία προετοιμάζουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την 6η Ιουνίου.

localStorage.clear();


Πηγή