Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τσίπρας: Ο ελληνορωσικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, δεν είναι πάντα εύκολος

«Ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πούτιν για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία και για τις ενδιαφέρουσες συνομιλίες που είχαμε για τις διμερείς σχέσεις αλλά και την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημείωσε ότι «η επίσκεψη μου γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση 190 χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Οι σχέσεις μας βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094710702-0’); });

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «έρχομαι για 3η φορά ως πρωθυπουργός την Ρωσική ομοσπονδία. Είχα έρθει σε μία περίοδο που η κυβέρνηση μου ήθελε να ξαναχτίσουμε την σχέση μας. Μετά από μία 5ετια αδράνειας».

«Την περίοδο που πέρασε και την ενεργητική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αποδείχθηκε ότι μπορούμε να είμαστε μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και μνα μπορεί να αξιοποιεί σχέσεις. Έχουμε ξεφύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας. Αντέξαμε και εμείς και ο ελληνικός λαός. Προσδοκούμε οι σχέσεις μας είναι πιο αποτελεσματικές», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι προκλήσεις δεν μειώθηκαν. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που βάλλεται. Μεταναστευτικό και κρίση ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Η Ρωσία αναβάθμισε περισσότερο την θέση της στην ενδιαφέρουσα αλλά εύθραυστη περιοχή.

Πρέπει να ξεπερνάμε κάθε προβλημα και να στρεφόμαστε ο ένας στον άλλο με σεβασμό. Συμφωνήσαμε με τον κ Πούτιν ότι ο ελληνο-ρωσικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι πάντα εύκολος».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά: «Συζητήσαμε και τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας αλλά και για το casus belli».

«Συζητήσαμε και τα ενεργειακά όπως τον αγωγό Turkish Stream ο οποίος θα μπορούσε να περνά μέσω της Ελλάδας, στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη», σχολίασε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκε «η λύση που πρέπει να δοθεί στο Κυπριακό. Υπογράμμισα στον κ Πούτιν την εκτίμησή μου στη Ρωσία για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος. αλλά και την κατάσταση στην Λιβύη».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τη Συρία και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχουν καίρια σημασία για εμάς. Εξήγησα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα για το όνομα των βόρειων γειτόνων μας. Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή».

«Τόνισα ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε ειλικρινή διάλογο μαζί της», συμπλήρωσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή