Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τσίπρας: Προδοσία η έξοδος της χώρας από το ευρώ

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του στην «Εφ.Συν.».

Ο πρωθυπουργός αποκλείει τη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέει ότι «προτιμά να ασκεί αντιπολίτευση μέσω Ιnstagram».

«Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή “σοκ και δέος” για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς τη λήψη νέων μέτρων υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον» απαντώντας στις πιέσεις μερίδας των εταίρων.

«Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και η Ευρώπη όμως οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά» αναφέρει.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σημειώνει ότι αυτό θα ήταν ανοησία ή προδοσία και υπογραμμίζει «ούτε το σκέφτηκα, ούτε το έθεσα». Στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός: «Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία» υποστηρίζει, προσκομίζοντας τα επιχειρήματα της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας ευρύτερα. «Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει (σ.σ. η Ελλάδα) από το ευρώ, αλλά να μείνει το ΔΝΤ» σημειώνει, επίσης.

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις επισημαίνει πως: «Πάντα πίσω ήμασταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά τις εκλογές τις κερδίζαμε. Δεν ανησυχούμε λοιπόν». Για τις εκλογές αναφέρει πως δεν τον φοβίζουν, ωστόσο επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όταν η χώρα βγει από την κρίση.

Παράλληλα, περιγράφει το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια «πυρηνική Ευρώπη», δηλαδή Ευρωζώνη ισχυρά οικονομικών κρατών και πώς οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν φροντίσει από πριν να εξωθηθεί σε παραίτηση η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, υπό τον εκβιασμό της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο, «αυτό που δεν λογάριασαν, ήταν ο λαϊκός παράγοντας: η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός».

Ο πρωθυπουργός, που ασκεί επίσης κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο, υπεραμύνεται εξάλλου της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αφού ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή». Και μάλιστα, όπως λέει, «με όρους που για πρώτη φορά δίνουν ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, με λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία».

Όμως ο πρωθυπουργός αντιδρά όταν ακούει ότι θα προτιμούσε να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, όπως διατείνονται κάποιοι… «Έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία» απαντά, για να προσθέσει: «αν είχε επικρατήσει το “ναι”, δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε», υπό την έννοια ότι στην περίπτωση αυτή, «το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα, θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος». ‘Αλλωστε, «ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια…» συμπληρώνει.

Υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πια μόνη στη διαπραγμάτευση, και υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και, επικαλούμενος, την, σε λίγες ημέρες, 2η Σύνοδο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου, λέει: «Αυτό είναι μια δική μας επιτυχία, που αλλάζει η γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς όμως για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο». Και, όπως επισημαίνει, «στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και τις κοινωνικές τάξεις, που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

Στην καταστροφολογία των πολιτικών του αντιπάλων αντιτείνει τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, με την πρόσθετη επισήμανση: «μας κατηγορούν ότι χρεώσαμε την Ελλάδα 80 δισεκατομμύρια και αναφέρονται στο δάνειο που πήραμε για να αποπληρώνουμε τα δικά τους σπασμένα. Κρύβουν όμως τεχνηέντως ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν συνιστά επιπλέον χρέος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει αναλυτικό απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, τονίζοντας: «για όλα αυτά είμαστε περήφανοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα».

Για το «μέτωπο» της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, με αφορμή και το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες που αναδείχθηκαν (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), για να καταλήξει ότι «η μάχη τώρα συνεχίζεται και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη».

Τέλος, για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτιμά, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος». Και μάλιστα, όπως επισημαίνει, «χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές».


Πηγή