Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τσίπρας σε Ερντογάν: Το ζήτημα των 8 δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των 2

Δύο περίπου ώρες διήρκεσε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου αναφερόμενος στο τετ α τετ του με τον τούρκο πρόεδρο, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα έλεγα ότι η συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις».

«Έθεσα επιτακτικά στον κ. Ερντογάν το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Προφανώς ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα των “8” και του τόνισε ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Είπα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι μείζον ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των 8 δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δύο», τόνισε ακόμη σχετικά με το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας. «Του είχα πει και τότε ότι η Ελλάδα το 2018 αλλάζει σελίδα και είναι στο χέρι και της Τουρκίας να αλλάξουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αναφερόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο χτες και σήμερα που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις των κρατών-μελών σε κρίσιμα ζητήματα», όπως στο θέμα των αμυντικών δαπανών.

Σημείωσε ότι στις παρεμβάσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τηρεί τις υποχρεώσεις της στις δαπάνες. Μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια με πρωτοβουλίες τις και πολυμερείς συνεργασίες προωθούν την ασφάλεια, τη συνεργασία και την σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα.

localStorage.clear();


Πηγή