Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τσίπρας σε Μέρκελ: Άνγκελα, δεν είναι καιρός για περιπέτειες

Ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατεί αφενός στην Αθήνα εν αναμονή του φινάλε της αξιολόγησης και αφετέρου στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, όπου αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα συνδέοντάς το με τις ευρύτερες εξελίξεις στην εκ των πραγμάτων εκλογική χρονιά, ήταν οι διάλογοι του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Άνγκελα δεν είναι καιρός για περιπέτειες» είπε σύμφωνα με πληροφορίες. Η αναφορά του αφορούσε το προσφυγικό, το κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Είμαστε ένα βήμα πριν γυρίσουμε σελίδα, με ανοιχτό προσφυγικό και Κυπριακό. Ας εργαστούμε για ομαλές εξελίξεις» είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Σε αυτό το κλίμα εξέφρασε στην καγκελάριο την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, να τροχοδρομήσουν οι εταίροι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και επομένως να ανάψει εγκαίρως το πράσινο φως για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι.

Η Μέρκελ έδειξε να κατανοεί, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης και το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, βασιζόμενη σε κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως η καγκελάριος άρχισε να εννοηθεί ότι επιδιώκει τη διασφάλιση ήρεμου κλίματος μέχρι το φθινόπωρο του 2017, δηλαδή έως και τις γερμανικές εκλογές, χωρίς «ισχυρές εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε επίσης στη στάση του ΔΝΤ εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή καθυστέρηση σχετικά με την απόφαση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Αναρωτήθηκε με νόημα αν είναι πράγματι επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.


Πηγή