Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Τσίπρας στη Βουλή: Αυτά είναι τα 8 χειρουργικά χτυπήματα στην εργασία

Τσίπρας στη Βουλή: Αυτά είναι τα 8 χειρουργικά χτυπήματα στην εργασία

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για “λαθροχειρία” τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποια είναι η εικόνα στην αγορά. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το TripAdvisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

Επιφέρατε 8 χειρουργικά χτυπήματα στην εργασία

Για 8 χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην περίοδο του Μνημονίου, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τους 7 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ.

1. Υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.

2 και 3.: Καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης του εργαζομένου και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

4. Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε ειδικές οικονομικές ζώνες και δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες θα πρέπει να της τηρούν δίνοντας υψηλότερους μισθούς.

5. Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στη διαιτησία. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία.

6. Μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο νομίμων υπερωριών κατά 60%. Με δυο λόγια τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραριών και αδήλωτες υπρωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές.

7. Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση. «Αδιανόητη η απόφασή σας να μην ανανεώσετε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του Brain drain, για συμβασιούχους πτυχιούχους στον δημόσιο τομέα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον Μητσοτάκη να ξαναδεί το συγκεκριμένο θέμα.

8. Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Κατώτατος μισθός και εργαζόμενες μητέρες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού ανέφερε: «Μας λέτε ότι κάνουμε επικοινωνιακά κόλπα με τον κατώτατο μισθό. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε πολιτική βούληση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως και διάθεση συνεννόησης για με τους δανειστές. Οι τεχνοκράτες ήθελαν 5% αύξηση. Εμείς θεσμοθετήσαμε 11% αύξηση. Και τελειώσαμε με το ρατσιστικό νομοθέτημα του υποκατώτατου μισθού».

Και συνέχισε λέγοντας «εκείνη την περίοδο ο ΣΕΒ ήθελε 1% με 2%. Εσείς τότε δεν παίρνατε θέση. Αντιθέτως μας κατηγορούσατε ότι θα καταστρεφόταν η οικονομία. Καμία οικονομία δεν καταστράφηκε. Όταν κάναμε πρόταση για αύξηση σταδιακά για 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 μας κατηγορούσατε για λαϊκισμό. Δεσμευτείτε λοιπόν εδώ ενώπιον του λαού ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 5,6%. Διπλάσιος δηλαδή του ρυθμού ανάπτυξης του 2,8% που παρουσιάσατε».

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων μητέρων:

«Φέρατε στα μουλωχτά ρυθμίσεις οι εργαζόμενες μητέρες να πληρώνουν περισσότερες εισφορές. Αποφασίστε με ποιον θα είστε επιτέλους και αν θα κάνετε κάτι για τον κόσμο της εργασίας».


Πηγή