Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Τσιρώνης: Δεν νοσταλγώ την εποχή προ των μνημονίων

Τη στρατηγική σημασία του πρωτογενούς τομέα, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τροφίμων, από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κ. Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και αυξάνεται τρομακτικά η ανάγκη τροφίμων. Παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση υγιεινών προϊόντων».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στη χώρα και τονίζοντας ότι αποτελούν την «ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Ελλάδα», ο κ. Τσιρώνης, επισήμανε, χαρακτηριστικά: «Στον αγροτικό τομέα είχαμε μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, πριν ακόμη την έναρξη της οικονομικής κρίσης, με απώλειες που ανέρχονταν στο 22% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2014 οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 18% ενώ τα τελευταία τρία χρόνια πέτυχαμε τα καλύτερα ΑΕΠ της δεκαετίας».

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσιρώνης, επισήμανε, επίσης, ότι δεν πρέπει να αποτελεί μοναδικό στοιχείο της στρατηγικής η μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά «η υψηλή ποιότητα, οι γενετικές βελτιώσεις, η έρευνα, η καινοτομία και η κατοχυρωση αυθεντικοτητας».Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συμβολή της ελληνικής μελισσοκομίας στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι αποτελεί μεγάλο ζήτημα οι βιοκαλλιεργητές να έχουν τις δικές τους αγορές.

Επίσης, γνωστοποίησε, ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου, συμπεριλαμβάνονται η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων,της γεωθερμίας, αλλά και της κοινωνικής οικονομίας. «Στόχος του υπουργείου είναι να εμπλακούν νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και να αξιοποιηθούν σχολάζουσες γαίες», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών διεπαγγελματικών οργανώσεων, διαφορετικά, όπως πρόσθεσε, «δεν θα καταφέρουμε πάλι τίποτα».

Αναφέρθηκε και στη σημασία του πεζοπορικού τουρισμού, λέγοντας ότι «έχουμε όπλα να πολεμήσουμε και να βγούμε νικητές». «Ούτε ένα ευρώ στον παρασιτισμό», υπογράμμισε ο υπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική οικονομία δολοφονήθηκε από το κράτος. Δεν νοσταλγώ την εποχή προ των μνημονίων».

localStorage.clear();


Πηγή