Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τόμας Βίζερ: Πείτε «ναι» στα μέτρα για να γυρίσει η τρόικα

Συμφωνία όχι στο αυριανό, αλλά στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου θεωρεί «τεχνικά εφικτή» ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα» τονίζει ότι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε αύριο είναι η καταγραφή προόδου και ένα «σημείο εκκίνησης» για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), αλλά και τα εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, απορρίπτει τα σενάρια για Grexit, αλλά τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ» εν όψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.

Τα καλά νέα αφορούν το χρέος, καθώς ο κ. Βίζερ υπόσχεται το περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων μέτρα. «Αναμένω όντως μεγαλύτερη σαφήνεια», λέει αν κλείσει η αξιολόγηση με συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν θεωρεί πιθανό ένα Grexit στην περίπτωση που δεν υπάρξει μια συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες, έως τις πληρωμές των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιουλίου ο κ. Βίζερ απαντά:

«Όχι. Είμαι απόλυτος. Όχι. Υποθέτω ότι αυτές οι συζητήσεις τροφοδοτούνται από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ίσως να έχουν οικονομικό συμφέρον για τη δημιουργία αυτών των φημών, αλλά δεν βλέπω την παραμικρή βάση και ποτέ δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε καν στο παρασκήνιο. Δεν έχει καμία βάση αυτό το σενάριο».


Πηγή