Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τόμσεν: Κάναμε συνεχώς λάθος εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Έκπληκτος φάνηκε ο Πολ Τομσεν με τα αποτελέσματα της Ελληνικής οικονομίας και παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έκανε συνέχεια λάθος με την Ελλάδα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι μεγαλύτερο από κάθε πρόβλεψη, δήλωσε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ενώ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθη στις προβλέψεις του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υποτιμώντας τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις.

«Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμουσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Είμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε.

Για το χρέος τόνισε ότι: «Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Στο Eurogroup πέρυσι συμφωνήθηκε το πλαίσιο, μια συμφωνία να μπει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές και αργότερα 20%».


Πηγή