Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τόσκας: Τα πρόστιμα για σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ θα μείνουν ίδια

«Η πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς το υπουργείο Μεταφορών, για τα πρόστιμα, δεν αφορά τις παραβάσεις που έχουν σχέση με μέθη, με υπέρβαση του ορίου ταχύτητος, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση stop ή υποχρεωτικής παραχώρησης, επικίνδυνους ελιγμούς, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, αντικανονικό προσπέρασμα, αυτοσχέδιους αγώνες, αναστροφή στον αυτοκινητόδρομο, αναστροφή σε σήραγγα, απόρριψη αντικειμένων, παραβίαση ωραρίου τροφοδοσίας, καταστροφή ή αλλοίωση πινακίδων, πλημμελή σήμανση εργασιών, αλλοίωση στοιχείων ταχογράφων, χρήση κινητού τηλεφώνου και τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας από την Ολομέλεια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μειώνει τα πρόστιμα, αντιμετωπίζοντας την οδική ασφάλεια των πολιτών ως μια ακόμη πηγή εσόδων, κ. Τόσκας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο της αρμοδιότητάς του προτείνει να μειωθούν τα πρόστιμα μόνο για τις μικρότερης σημασίας παραβάσεις «όπως είναι λογικό» και για τις σοβαρές παραβάσεις προτείνεται να παραμείνουν, όπως έχουν.

Πάντως, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε, ότι τώρα αναμένεται τι θα επιλέξει τελικώς να τροποποιήσει στο υπάρχον νομοσχέδιο το υπουργείο Μεταφορών και «από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε».

«Είναι ευπρόσδεκτες όλες οι εποικοδομητικές προτάσεις» κατέληξε προς τον κ. Αυγενάκη, δηλώνοντας τη συμφωνία του, ότι το θέμα των τροχαίων είναι ένα μείζον θέμα, που δεν χωρούν σκοπιμότητες. «Είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την αλλαγή της νοοτροπίας στην κοινωνία μας, στα σχολεία, οπουδήποτε, γιατί δεν νομίζω ότι κανένας από όλους εμάς μπορεί να παινευτεί ότι οδηγεί με τον τρόπο που πρέπει» επισήμανε.

Προτεραιότητα της ΝΔ η οδική ασφάλεια

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής, παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του, αναφέροντας πως η βούληση της ΝΔ είναι «να θέσουμε πολύ ψηλά στις πολιτικές μας προτεραιότητες το ζήτημα της οδικής ασφάλειας» και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες παρουσιάζεται το συγκροτημένο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με τίτλο «Προσέχω».

«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι ο εκμηδενισμός των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα» είπε ο κ. Αυγενάκης και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε, ότι η ΝΔ προτείνει αλλαγές και μέτρα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα μίλησε για αναδιαμόρφωση των ορίων ταχύτητας, συστήματα παρακολούθησης ταχύτητας, αλλά και αντιμετώπιση του προβλήματος οδήγησης άνευ διπλώματος με αλλαγές στον ΚΟΚ, αλλαγές στις ποινές και στα πρόστιμα, διαμόρφωση πλαισίου αλλαγών στις υποδομές, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση υπηρεσιών με μεγάλο αντίκτυπο στην οδική συμπεριφορά, προσαρμογή στην λειτουργία της Αστυνομίας, ώστε να είναι «μπροστάρης» στην ασφάλεια για την εφαρμογή και τον έλεγχο του θεσμικού πλαισίου και μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

«Όλοι μαζί, λοιπόν, και με μπροστάρη πάντοτε την Ελληνική Αστυνομία ας καταλήξουμε σε μια συγκροτημένη στρατηγική για το θέμα της οδικής ασφάλειας, για να μπορέσουμε σε κάποια χρόνια από τώρα -γιατί αυτόματα δεν γίνεται- να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και να μπορούμε να πούμε ότι ναι, όλοι μαζί σώσαμε ανθρώπινες ζωές, βελτιώνοντας την ασφάλεια στον δρόμο» κατέληξε προς τον αρμόδιο υπουργό, ο Λευτέρης Αυγενάκης.


Πηγή