Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Υεμένη: Η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σαναά

Η κυβέρνηση της Υεμένης θα επιτρέψει στους πολίτες που ζουν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες να ταξιδεύουν με τα διαβατήρια που έχουν εκδώσει οι Χούθι.

Η επανάληψη των εμπορικών πτήσεων από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών, ήταν ένας από τους βασικούς όρους της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 2 Απριλίου και προβλέπεται αρχικά να έχει διάρκεια δύο μηνών.

Η πρώτη πτήση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Απριλίου με προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας, ακυρώθηκε καθώς δεν έλαβε άδεια, με την κυβέρνηση της Υεμένης να κατηγορεί τους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν «πλαστά έγγραφα» για να απομακρύνουν μυστικά από τη χώρα μαχητές.

Για όσο διαρκεί η εκεχειρία η Υεμένη θα επιτρέψει στον λαό της να ταξιδέψει

Η κυβέρνηση τελικά δέχθηκε να επιτρέψει «για όσο διάστημα διαρκεί η εκεχειρία στον λαό της Υεμένης, τον οποίο κρατούν όμηρο οι Χούθι, να ταξιδεύει από το αεροδρόμιο της Σαναά με έγγραφα που έχουν εκδοθεί στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι», ανάφερε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι αρχές δέχθηκαν «την πρόταση του ΟΗΕ να χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα προσωρινά και μόνο για όσο διαρκεί η εκεχειρία», είχε ανακοινώσει χθες Πέμπτη η πρεσβεία της Υεμένης στην Ουάσινγκτον.

Δεξαμενή πετρελαίου στη Σαναά, Υεμένη/ Φωτογραφία: Hassan Ammar
Δεξαμενή πετρελαίου στη Σαναά, Υεμένη/ Φωτογραφία: Hassan Ammar

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, με τη στήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, μάχεται από το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

Από τον πόλεμο έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

Κλειστό από το 2016 το αεροδρόμιο στη Σαναά

Το αεροδρόμιο της Σαναά έκλεισε τον Αύγουστο του 2016 για τις εμπορικές πτήσεις έπειτα από αεροπορικές επιδρομές. Η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του στο πλαίσιο της εκεχειρίας έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους κατοίκους της πόλης, κυρίως από τους ασθενείς που επιθυμούν να πάνε στο εξωτερικό για να λάβουν θεραπεία.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις πλευρές να βρίσκουν λύσεις», δήλωσε σήμερα η Έριν Χάτσινσον, διευθύντρια του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) για την Υεμένη.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε τακτικές εμπορικές πτήσεις και άλλα μέτρα, όπως το άνοιγμα των αυτοκινητόδρομων στην Ταέζ (στη νοτιοδυτική Υεμένη) και σε άλλες επαρχίες», πρόσθεσε η ίδια αναφερόμενη στην πόλη αυτή που πολιορκείται εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το NRC, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη έχει υποδιπλασιαστεί μετά την έναρξη της εκεχειρίας.


Πηγή