Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Υπουργείο Εσωτερικών: Το έργο τέχνης που κοσμεί πλέον τον αύλειο χώρο -Γλυπτό του Κωστή Γεωργίου [εικόνα]

Ένα μοναδικό έργο τέχνης κοσμεί πλέον τον αύλειο χώρο του υπουργείου Εσωτερικών επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 15.

Πρόκειται για το γλυπτό του διεθνούς εικαστικού Κωστή Γεωργίου που φέρει την ονομασία «Pegnion». Το έργο παραπέμπει με ένα σύγχρονο και προσωπικό τρόπο στα Ταυροκαθάψια, το παιχνίδι των Μινωϊτών της Κρήτης, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από έναν ταύρο. Το έργο αποτελεί δωρεά των αδελφών Γιώργου και Νίκου Ξυλούρη.

«Παρών» στα αποκαλυπτήρια ο Μάκης Βορίδης

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε επίσημη τελετή παρουσία του εικαστικού, των δωρητών καθώς και πλήθους προσκεκλημένων και εργαζομένων του υπουργείου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν ευχής έργον το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει πολιτική αγοράς έργων τέχνης χωρίς να παραγνωρίζει ωστόσο τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σήμερα.

Αποκαλυπτήρια γλυπτού του Κ. Γεωργίου στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποκαλυπτήρια γλυπτού του Κ. Γεωργίου στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάζοντας το αντικείμενο που πραγματεύεται το γλυπτό, τα Ταυροκαθάψια, ο υπουργός παρατήρησε ότι συνιστά έναν διάλογο της αρχαίας ελληνικής παράδοσης με τη σύγχρονη τέχνη ανοίγοντας μία μεγαλύτερη συζήτηση για την ιστορία, την παράδοση και την ταυτότητα της πατρίδας μας.

Ο Κωστής Γεωργίου σημείωσε από την πλευρά του ότι «η δημόσια γλυπτική έχει νόημα καθώς είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη ο οποίος μπορεί να αναπτύξει τη δική του συνομιλία με το γλυπτό».


Πηγή