Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
«Ένεση» 115 εκατ. ευρώ για χορήγηση προνοιακών παροχών σε Άτομα με Αναπηρία

Υπ. Εργασίας: Ο Μητσοτάκης ονειρεύεται να καταργήσει την επταήμερη εργασία

«Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες ”διευκρινίσεις” και ”επεξηγήσεις” των συνεργατών του και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να ”μαζέψουν” τις δηλώσεις του υπέρ της επταήμερης εργασίας, σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν νομιμοποιεί την επταήμερη εργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κατανοούμε τον κ. Βρούτση, που, μετά από όσα είπε ο αρχηγός του υπέρ της επταήμερης εργασίας, κάνει ό,τι μπορεί, για να τον υπερασπιστεί. Έχει αναλάβει μία δύσκολη, αν όχι αδύνατη αποστολή. Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

«Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας) που επικαλέστηκε ως δήθεν ‘αποκάλυψη’, τον ενημερώνουμε ότι: Η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

«Σε κάθε περίπτωση», όπως σημειώνει, «οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας, είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη».

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση-‘αποκάλυψη’ στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: ‘Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν’» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή