Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Υπ. Υγείας: Δεν μεταβάλλονται οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ

Το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν μεταβάλλονται οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ, απαντώντας σε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες, -όπως αναφέρει -αλλαγές αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, που δήθεν προκύπτουν από το Προεδρικό Διάταγμα για το νέο Οργανισμό του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα επισημαίνει, πως η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται, καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης, ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του.

Σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας εξηγεί, πως οι αρμοδιότητες και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η ελληνική Βουλή και τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να τις αναιρέσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης αναφέρει, ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις και επισημαίνει πως το ΠΔ του Οργανισμού του υπουργείου Υγείας αφορά στην εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου και στις σχέσεις των υπηρεσιών μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία.

«Δεν μπορεί να αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ. Το Τμήμα Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επειδή, όμως, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του ΕΟΠΥΥ είναι ευρύτερες ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρίθηκε σκόπιμο το συγκεκριμένο Τμήμα να είναι αυτόνομο με την έννοια ότι δεν θα ανήκει σε άλλη διεύθυνση, γενική διεύθυνση ή γενική γραμματεία, αλλά απευθείας στον Υπουργό ή στον αναπληρωτή Υπουργό (αναλόγως σε ποιόν θα ανήκει η αρμοδιότητα σύμφωνα με την Απόφαση του Πρωθυπουργού.) Διευκρινίζεται ότι η συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως μέχρι σήμερα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, τονίζεται ότι η ενδεχόμενη ανάγκη αποσαφήνισης ή αναδιατύπωσης των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εάν προκύψει, θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τις υπηρεσίες του.

localStorage.clear();


Πηγή