Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Φάμελλος για ψήφο αποδήμων: Θέλουμε να έχουν το δικό τους διακομματικό ψηφοδέλτιο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει και σήμερα ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών και να υπάρχει το δικαίωμα και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «είναι και η πρόταση των αποδήμων».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που περιγράφει ξανά την πρόταση του κόμματος για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι. «Να μας απαντήσετε: θέλετε να υπάρχει η φωνή των αποδήμων μέσα στο κοινοβούλιο;», σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Φάμελλος για ψήφο αποδήμων: Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο εσπευσμένα και πρόχειρα, θέλουμε οι ψήφοι τους να μην μετρούν κομματικά

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο «εσπευσμένα, πρόχειρα, χωρίς καμία διάθεση για συναίνεση μια ρύθμιση, γιατί τώρα κρίνει ότι την συμφέρει η σύνθεση του κοινοβουλίου για να περάσει αυτό που επιθυμεί» και ότι έτσι «υπονομεύει και καταστρατηγεί τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «η ομογένεια δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση με όρους κομματικού ακροατηρίου» και πως γι’ αυτό η πρόταση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ «αλλά και της ομογένειας, είναι το ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, η κυβέρνηση όμως το απορρίπτει». «Όταν ρωτάτε υποκριτικά αν θέλουμε να μετρούν οι ψήφοι των αποδήμων, εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί αυτό που οι απόδημοι ζητούν, να μη μετρούν κομματικά οι δικές τους ψήφοι, αλλά να έχουν δικό τους ενιαίο διακομματικό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο. Σε αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε», υπογράμμισε. Σχολίασε δε ότι αυτό το ερώτημα αποκαλύπτει την αγωνία της κυβέρνησης, που «είναι η ψηφοθηρία». «Δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχουν εδώ μέσα βουλευτές των αποδήμων και αυτό αποτελεί προσβολή στους ανθρώπους αυτούς», «γιατί δεν ακούτε τους απόδημους και τους εμπλέκετε στα κομματικά σας συμφέροντα», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι εντός επικράτειας Έλληνες που εργάζονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Σχολίασε ότι προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση δείχνει ενδιαφέρον για το πώς θα διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού, «αλλά δεν κάνει τίποτα για τους Έλληνες που λόγω βιοπορισμού είναι σε άλλες περιφέρειες». Είπε ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνησης «δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας», τονίζοντας ότι για να αποκαλυφθεί αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε και τη σχετική τροπολογία.

Φάμελλος για πυρκαγιές: Η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στο πεδίο

Ξεκινώντας την ομιλία του με τις εξελίξεις σχετικά με τις πυρκαγιές ο κ. Φάμελλος είπε ότι «η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στο πεδίο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά με το δόγμα “εκκένωση-αποζημίωση” και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες της στους δήμους». Ζήτησε την πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer.


Πηγή