Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Φάμελλος: «Η καλύτερη απάντηση στο brain drain είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία»

«Η επόμενη μέρα της χώρας μας δεν μπορεί να μην έχει ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα και ερευνητικούς φορείς ισχυρούς, ανεξάρτητους, με χρηματοδότηση και στελέχη», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ).

«Η επένδυση στην έρευνα αποτελεί την καλύτερη απάντηση και για την ανάπτυξη της χώρας και για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για το μεγάλο πρόβλημα του brain drain», τόνισε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι υποστηρίζουμε την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα, τη χρηματοδότησή της και τη δημιουργία νέων θέσεων ερευνητών με κανονικές συνθήκες και πλήρη απασχόληση. Υποστηρίζουμε εξ’ αρχής ότι η έρευνα πρέπει να υπάγεται στο χώρο της Παιδείας και συγκεκριμένα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και για αυτό η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Παιδείας. Αυτή η απαράδεκτη επιλογή των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που μετέφερε την έρευνα στο υπουργείο Ανάπτυξης μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Διαχρονική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μεταφορά της έρευνας στο υπουργείο Παιδείας», πρόσθεσε.

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ακόμη την απόλυτη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δημόσια διαβούλευση, αιφνιδιαστικά, χωρίς αντίστοιχο προηγούμενο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και χωρίς τεκμηρίωση, ανακοινώθηκε αυτή η μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Μεταφέρεται μάλιστα σε ένα υπουργείο που δεν έχει καν οργανόγραμμα και άρα δεν μπορεί να υπηρετήσει τους σκοπούς της έρευνας. Αντί να μεταφερθεί όλη η γενική γραμματεία Έρευνας στο υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση προχωράει σε ένα ακόμα πιο αρνητικό βήμα. Και όλα αυτά, ενώ το Αστεροσκοπείο είχε προτείνει την προγραμματική συνεργασία με το υπουργείο για να αξιοποιείται η γνώση, τα μετεωρολογικά δεδομένα και η έρευνα αλλά το υπουργείο κώφευσε», είπε.

Φάμελλος: Να κρατήσουμε τους επιστήμονες στην Ελλάδα

«Σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε, «για εμάς προτεραιότητα έχουν τα θέματα της παιδείας, της γνώσης και της έρευνας που υπερβαίνουν τα στενά κομματικά συμφέροντα στην πολιτική σκηνή». Επισήμανε πως η καλύτερη απάντηση και στο πρόβλημα του brain drain και εν γένει στο πρόβλημα να κρατήσουμε τους επιστήμονες στην Ελλάδα, είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. «Χρειαζόμαστε τη δική σας γνώση και γνώμη για όλα αυτά που ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει και σε κοινή παραγωγή γνώσης και ίσως και στη λήψη πρωτοβουλιών από κοινού» είπε απευθυνόμενος στους συνομιλητές του ο κ. Φάμελλος.

Φάμελλος για ακύρωση συνάντησης πρωθυπουργού με Σούνακ: Σωστά εξέφρασε την ενόχλησή του ο K. Μητσοτάκης

Φάμελλος: Η άρνηση σύστασης προανακριτικής για τα Τέμπη συνιστά συγκάλυψη και αμνήστευση των υπευθύνων

Επισήμανε τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γνώριζε πως το Εθνικό Αστεροσκοπείο είχε καταθέσει πρόταση προγραμματικής σύμβασης για να δίνει τις πληροφορίες στην πολιτεία, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι ερευνητικοί φορείς: «Όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχα καλέσει όλους τους μεγάλους ερευνητικούς φορείς, μέχρι και Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αλλά και τον Δημόκριτο και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Αστεροσκοπείο και είχαμε συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα που χρειάζονται η κοινωνία, η πολιτεία, αλλά και η οικονομία. Να είναι δηλαδή διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα σε όλους και σε κάθε πολίτη αλλά να έχουν πρόσβαση και οι νέοι ερευνητές και οι νέες ερευνήτριες».

Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, στη συνάντηση συμμετείχαν, η Μαρία Κωνσταντοπούλου (πρόεδρος), ο Θανάσης Μαχιάς (αντιπρόεδρος), η Ανδρομάχη Χατζηγιάννη {γενική γραμματέας) και Κωνσταντίνος Ταμπάκης (μέλος).


Πηγή