Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Φάμελλος: Το σύνολο του πλεονάσματος θα αποδοθεί στην κοινωνία

«Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και για βελτίωση των κοινωνικών παροχών από το σύνολο του πλεονάσματος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που προτίθεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.

«Δεν έχουμε κανέναν σκοπό, ούτε καμία δέσμευση το υπερπλεόνασμα να το επιστρέψουμε σε δάνεια, έχουμε εξασφαλίσει ότι ολοκληρώθηκε η έξοδος από το πρόγραμμα και η συμφωνία με τους δανειστές», επισήμανε κ. Φάμελλος και διευκρίνισε: «Το σύνολο του πλεονάσματος θα αποδοθεί στην κοινωνία, το έχουμε ξανακάνει δύο χρονιές και τώρα μπορούμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια […] Μπορεί να χρειάζεται μέχρι το τέλος του 2018, προφανώς, δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να βγει στην έκθεση και να υποσχεθεί πράγματα, τα οποία ακόμη δεν είναι σίγουρα, αλλά ξέρουμε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

«Να στηριχθούμε σε αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός στην Έκθεση, που δεν θα τάξει πράγματα που δεν γίνονται, αλλά θα μας πει και τον χρόνο στον οποίο μπορεί το κάθε τι να είναι σίγουρο», εξήγησε και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το θέμα των συντάξεων, αν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, άρα δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα, αλλά θα πρέπει να κλείσει με την προοπτική και τη διάθεση που έχουμε εμείς να μην υπάρχουν περικοπές από τον Οκτώβριο. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει αξιολογώντας το πλεόνασμα αυτής της χρονιάς και το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και θα υπάρχει επιστροφή στην κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο επισήμανε: «Έχουμε κατορθώσει μέσα σε τρία χρόνια δυσμενούς και ασφυκτικού περιβάλλοντος να πετύχουμε πράγματα, τα οποία δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα […] Στο οικονομικό επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης που είχαμε είναι η καλύτερη επίδοση από το 2007, η καλύτερη επίδοση στα τελευταία 11 χρόνια και προφανώς αυξάνεται το ΑΕΠ για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο. Η πορεία της οικονομίας είναι σταθερή και έχουμε δημοσιονομικά αποτελέσματα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα πλεονάσματα περισσότερο από αυτά που έχουμε ήδη συμφωνήσει και δεν θα “πουλήσουμε” τη συμφωνία με τους δανειστές. Θα είμαστε συνεπείς, γιατί έχουμε συμφωνήσει να είναι τα πλεονάσματα χαμηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν στον συντελεστή χρέους».

localStorage.clear();


Πηγή