Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Φιστόπουλος (Ένωση Εισαγγελέων): Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Την διατυπωμένη άποψη της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, εισαγγελέα της ΕΥΠ πως κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις εφόσον υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, επανέλαβε στην Βουλή, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Νικόλαος Φιστόπουλος.

Συγκεκριμένα, κατά την ακρόαση των φορέων στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζη για το αν για λόγους εθνικής ασφαλείας μπορούσε να παρακολουθηθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ο κ. Φιστόπουλος απάντησε ότι εφόσον τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου, δεν θα υπήρχε διάκριση για οποιοδήποτε πρόσωπο.

Ο κ. Φιστόπουλος χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις που αφορούν στο απόρρητο, καθώς όπως είπε, μέσω των προωθούμενων διατάξεων το πλαίσιο εκσυγχρονίζεται.

«Αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων. Πλέον επιτρέπεται για όλα τα κακουργήματα και τα πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών. Αναγκαία αυτή η αυστηροποίηση για να διευκολύνονται οι ανακριτικές αρχές στην αποκάλυψη εγκλημάτων», είπε.

Ο πρόεδρος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, σημείωσε πως θα πρέπει να μπουν όρια στην εξουσιοδότηση που δίνετια στο κράτος στη χρήση των συσκευών παρακολούθησης.

Η Ελευθερία Κώνστα, γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σημείωσε πως η αρμοδίότητα για την άρση του απορρήτου θα πρέπει να δοθεί σε πολυπρόσωπο όργανο ενώ ζήτησε για λόγους ισότητα η ειδική διαδικασία που προβλέπεται την άρση του απορρήτου σε πολιτικά πρόσωπα (μέσω της έγκρισης του Προέδρου της Βουλής), να ακολουθείται και για τους δικαστές.

Επικριτικός επί τους νομοσχεδίου πάντως εμφανίστηκε ο Δ. Βερβεσός του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας πως «μας χωρίζει άβυσσος».

Από την πλευρά του ο Χρ. Ράμμος της ΑΔΑΕ εξέφρασε ενστάσεις αναφορικά με την αφαίρεση της αρμοδιότητας ενημέρωσης του θιγόμενου από την Αρχή. Όπως σημείωσε από τη στιγμή που δεν αποδειχθεί εμπλοκή του θιγόμενου της παρακολούθησης δεν υπάρχει λόγος να περάσει 3ετια προκειμένου να ενημερωθεί.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των φορέων, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης παρατήρησε πως πολλές από τις ενστάσεις που εκφράστηκαν έχουν αντιμετωπιστεί μέσα από τη δημόσιας διαβούλευσης και πολλές διατάξεις έχουν αλλάξει.


Πηγή