Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Φουντώνει στις ΗΠΑ και η μάχη για τη Γερουσία

Στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, πέρα από την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, τα δύο μεγάλα κόμματα μάχονται επίσης για τον έλεγχο της Γερουσίας, όπου σήμερα οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία αλλά κινδυνεύουν να την απολέσουν.

Στην απερχόμενη Γερουσία το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει 54 έδρες και οι Δημοκρατικοί 44. Δύο ανεξάρτητοι γερουσιαστές συνήθως ακολουθούν τους Δημοκρατικούς στις ψηφοφορίες.

Στις εκλογές θα ανανεωθεί το ένα τρίτο του Σώματος, δηλαδή 34 έδρες εκ των οποίων τις 24 σήμερα έχουν οι Ρεπουμπλικανοί και τις 10 οι Δημοκρατικοί. Για να αποκτήσουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να κερδίσουν άλλες 4 έδρες, εφόσον νικήτρια στις προεδρικές εκλογές αναδειχτεί η Χίλαρι Κλίντον και αυτό επειδή όταν υπάρχει ισοψηφία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που δίνει την καθοριστική ψήφο. Αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, το Δημοκρατικό Κόμμα χρειάζεται πέντε επιπλέον έδρες ώστε, μαζί με τους δύο ανεξάρτητους, να διαθέτει 51 ψήφους στη Γερουσία.

Η τελευταία φορά που η Γερουσία ήταν διαιρεμένη (50-50), ήταν κατά την πρώτη χρονιά της θητείας του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, οπότε ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι έριχνε την καθοριστική ψήφο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι Δημοκρατικοί αναμένεται να κερδίσουν τις έδρες στο Ιλινόι και το Ουισκόνσιν. Στο Ιλινόι ο Μαρκ Κερκ, ένας από τους μετριοπαθέστερους Ρεπουμπλικανούς, ανέρρωσε από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2012 και επέστρεψε στη Γερουσία. Αυτή τη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Δημοκρατική Τάμι Ντάκγουορθ, μια πρώην πιλότο ελικοπτέρου που έχασε και τα δύο πόδια της σε μια επίθεση με αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες στο Ιράκ. Το Ιλινόι ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων, ιδίως όταν οι εκλογές συμπίπτουν με τις προεδρικές. Στο Ουισκόνσιν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Δημοκρατικό Ρας Φάινγκολντ, τον οποίο είχε νικήσει πριν από έξι χρόνια.

Αμφίρροπο μοιάζει το αποτέλεσμα σε πολλές άλλες Πολιτείες:

-Στην Ιντιάνα, ο Δημοκρατικός Έβαν Μπάι θα προσπαθήσει να ανακτήσει την έδρα που έχασε στις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο Τοντ Γιανγκ θέλει να την διατηρήσει για τους Ρεπουμπλικάνους.

-Στο Νιου Χαμσάιρ η γερουσιαστής Κέλι Άγιοτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δίνει σκληρή μάχη απέναντι στην κυβερνήτρια Μάγκι Χάσαν που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

-Στην Πενσιλβάνια, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Πατ Τούμεϊ απειλείται από την Δημοκρατική Κέιτι ΜακΓκίντι.

-Στο Μισούρι, ο Δημοκρατικός Τζέισον Κάντερ, που θεωρείται “ανερχόμενο αστέρι” του κόμματος, θα προσπαθήσει να πάρει την έδρα από τον Ρεπουμπλικανό, βετεράνο πολιτικό Ρόι Μπλαντ.

-Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπαρ επιδιώκει την επανεκλογή του απέναντι στην πρώην δικηγόρο της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών Ντέμπορα Ρος.

-Στη Νεβάδα, την έδρα του Δημοκρατικού Χάρι Ρέιντ, ο οποίος αποχωρεί από την πολιτική μετά από πέντε θητείες στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικάνος Τζο Χεκ ελπίζει ότι θα καταφέρει να νικήσει τη Δημοκρατική Κάθριν Κορτέζ Μάστο, την πρώην γενική εισαγγελέα της Πολιτείας αυτής.

-Στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικανός Μάρκο Ρούμπιο φαίνεται ότι είναι σε θέση να κερδίσει, μετά την απροθυμία που έδειξαν οι Δημοκρατικοί να επενδύσουν στην προεκλογική εκστρατεία του Πάτρικ Μέρφι. Όμως για τον Ρούμπιο πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση που θα έχει στην Πολιτεία αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Ρεπουμπλικανοί πιθανότατα θα διατηρήσουν τις έδρες τους στο Οχάιο (με τον Ρομπ Πόρτμαν) και στην Αριζόνα όπου ο Τζον Μακέιν, μετά από πέντε θητείες, προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της αντιπάλου του, Αν Κιρκπάτρικ.

Τέλος, στη Λουιζιάνα το αποτέλεσμα θα κριθεί μάλλον στις επαναληπτικές εκλογές του Δεκεμβρίου: 24 υποψήφιοι διεκδικούν την έδρα και νικητής αναδεικνύεται όποιος συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Ο επαναληπτικός γύρος, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους, θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.


Πηγή