Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024

Φωνές για αποκλεισμούς αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ στην Αυστρία

Το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας» (FPÖ) θέλει να αποκλείσει τα κριτικά ΜΜΕ της Αυστρίας, όπως το αριστερό περιοδικό «Falter» σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του Άρμιν Τούρνχερ, ο οποίος κατηγορεί τον καγκελάριο Κουρτς ότι το επιτρέπει, γράφει η «Welt», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και η συντηρητική γερμανική εφημερίδα συνεχίζει ως εξής:

Πρέπει να συνοδεύουν υπουργούς σε ταξίδια τους στο εξωτερικό μόνο θετικά διακείμενοι δημοσιογράφοι; Παραβιάζεται η ελευθερία του Τύπου, όταν κρατικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία περιορίζουν τις σχέσεις με τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική μόνο «στον αναγκαίο, νομικά προβλεπόμενο βαθμό»; Σε αυτά τα ερωτήματα έπρεπε να απαντήσει ο Καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) Σεμπάστιαν Κουρτς στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όταν έγινε γνωστή η οργή που προκάλεσε ο κυβερνητικός εταίρος του, το FPÖ, στην Αυστρία για τις σκέψεις να επιβληθεί ένα είδος φίλτρου στην παροχή πληροφοριών σε ιδιαίτερα επικριτικά ΜΜΕ.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος αντέδρασε άμεσα αποστασιοποιούμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ανήκει στο ακροδεξιό «Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας» (FPÖ) και πρότεινε με e-mail του στην Αστυνομία να κρατούν αποστάσεις από ΜΜΕ τα οποία κατά την κρίση του Υπουργείου είναι πολύ αρνητικά για τη δουλειά του. Στο ίδιο e-mail αναφέρεται επίσης ότι «ορισμένα μέσα ενημέρωσης», όπως η εφημερίδα «Standard» ή το περιοδικό «Falter» καλύπτουν «όπως πάντα» πολύ μονόπλευρα και αρνητικά το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία.

Ο καγκελάριος Κουρτς αντέδρασε λέγοντας: «Για την ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη χώρα έχουν ευθύνη ειδικά τα κόμματα και οι κρατικοί θεσμοί και οι κυβερνητικοί θεσμοί. Οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου είναι απαράδεκτος», δήλωσε ο κ. Κουρτς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. «Ο αποκλεισμός ή το μποϊκοτάζ επιλεγμένων Μέσων ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να λάβει χώρα στην Αυστρία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για όλα τα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Αυστρία, αλλά και για όλα τα κόμματα».

Ο κ. Άρμιν Τούρνχερ, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Falter», πάντως δήλωσε ότι ο καγκελάριος Κουρτς με την αποστασιοποίησή του «είπε μόνο τα πιο βασικά». «Η στρατηγική του είναι να αποφύγει κάθε είδους διαμάχη με τους εταίρους του, το FPÖ, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τους Σοσιαλδημοκράτες με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο συνασπισμός μαζί τους». Επιπλέον, το κόμμα του, το ÖVP, ελέγχει τις απόψεις στα Μέσα ενημέρωσης – αλλά σαφώς πιο κομψά: Η στρατηγική είναι «Καμία διαφήμιση και λίγες συνεντεύξεις σε ανεπιθύμητα Μέσα ενημέρωσης».

Ο αρχισυντάκτης του αριστερού περιοδικού είναι πεπεισμένος ότι ο Καγκελάριος Κουρτς αποφεύγει τη ρήξη με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), μέχρι να έρθει η στιγμή να πρέπει ή να μπορεί να τερματίσει τον συνασπισμό. Στις εκλογές που θα ακολουθήσουν ελπίζει σε μια εκλογική νίκη -χάρη στο μπόνους του Καγκελαρίου- επί ενός καταρρακωμένου εταίρου και μιας αδύναμης αντιπολίτευσης. «Όλο αυτό το διάστημα θα παρουσιάζεται ως κάποιος ο οποίος είναι σιωπηλά ανεκτικός, όπως κάνει και απέναντι στον Όρμπαν και τον Σαλβίνι. Δεν μοιάζει όμως να υποφέρει ιδιαίτερα από αυτό», όπως δήλωσε ο κ. Τούρνχερ.

localStorage.clear();


Πηγή