Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Φωτιές: «Πορτοκαλί» συναγερμός για έξι περιφέρειες την Κυριακή -Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική, η οποία το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπισε 41 δασικές φωτιές.

Το προσωπικό της Πυροσβεστικής σε όλη την Επικράτεια παραμένει σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Άλλωστε, και η Κυριακή προβλέπεται εξίσου, δύσκολη ημέρα, καθώς 6 περιφέρειες είναι σε «πορτοκαλί» συναγερμός. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Με μειωμένη ένταση η φωτιά στην Ηλεία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός για τρία πύρινα μέτωπα στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις έσπευσαν στις περιοχές και ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Στις 14:00, εστάλη μήνυμα από το 112 προκειμένου οι κάτοικοι να εκκενώσουν τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η ένταση στα μέτωπα της φωτιάς στην Ηλεία έχει πέσει. Στα σημεία επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα. Μέχρι τη δύση του ηλίου έκαναν ρίψεις 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι κάτοικοι της Ηλείας καταγγέλλουν εμπρησμό

«Είναι η έκτη μέρα που επιχειρούν να μας κάψουν μέσα σε διάστημα 10 ημερών», είπε ένας κάτοικος της περιοχής στην ΕΡΤ, ενώ ο άλλος μιλώντας στο Star ανέφερε: «Κάτω στον δρόμο τη βάλανε. Πέσανε και οι δύο μαζί. Κι ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει γιατί έχει αέρα».

«Είναι βαλτή γιατί είναι από τον δρόμο, σας το λέω σίγουρα. Τουλάχιστον σώθηκε η Αρχαία Ολυμπία, αλλά ακόμα δεν έχουμε τελειώσει» δηλώνει κάτοικος της περιοχής, ενώ ένας άλλος σχολίασε: «Εννοείται ότι είμαστε στόχος. Μεγάλο πρόβλημα».

Φωτιά στην Ηλεία: Προσήχθη ένας 65χρονος

Στην προσαγωγή ενός 65χρονου προχώρησε Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας.

Την ίδια ώρα, με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην περιοχή για την έρευνα των αιτιών των ανωτέρω πυρκαγιών.


Πηγή