Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φόβοι ΕΚΤ για οικονομικό σοκ από τη νίκη Τραμπ

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε σήμερα ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές προεξοφλούν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αμερικανικός προστατευτισμός και οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Κονστάνσιο τόνισε ότι η δέσμευση του Τραμπ να θέσει «Πρώτα την Αμερική» θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών και να τροφοδοτήσει τους «πολιτικούς κινδύνους», σε μια πιθανή αναφορά στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εξάγουμε βιαστικά, θετικά συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις στην αγορά διότι ίσως δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μια επιταχυνόμενη ανάκαμψη με υψηλότερη ανάπτυξη», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη. «Μέχρι στιγμής, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν προς μια αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής “Πρώτα η Αμερική”» είπε.

Ο Κονστάνσιο επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίζει να ανακάμπτει και θα οδηγήσει τον πληθωρισμό «αρκετά πάνω από το 1%» έως την επόμενη άνοιξη, από το 0,5% σήμερα. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στη μη υλοποίηση των «πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της σημερινής αβεβαιότητας», προειδοποίησε ο Κονστάνσιο, ζητώντας «περισσότερο επεκτατικές» οικονομικές πολιτικές για τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Πράγματι, μια σειρά πολιτικών κινδύνων ίσως προκαλέσουν οικονομικά σοκ», δήλωσε ο Κονστάνσιο.


Πηγή