Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Χανιά: Αυξήθηκαν οι ποινές φυλάκισης για τους Αλβανούς που δραπέτευσαν -Πώς περιέγραψαν την απόδραση

Ένοχοι για την απόδρασή τους τα ξημερώματα της Δευτέρας από τα κρατητήρια της Α.Δ Χανίων κρίθηκαν από το αυτόφωρο δικαστήριο Χανίων οι τρεις Αλβανοί δραπέτες.

Μετά από μια διαδικασία που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 42 μηνών στον έναν κατηγορούμενο (29 ετών) και ποινές 34 μηνών στους άλλους δύο κατηγορούμενους -ο ένας 34 ετών και ο άλλος 32 ετών.

Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι πέντε επικίνδυνοι κακοποιοί που απέδρασαν από τα κρατητήρια στα Χανιά

Χανιά: Διαθεσιμότητα και ΕΔΕ για αστυνομικούς -Απέδρασαν από το Μεταγωγών επικίνδυνοι κακοποιοί [εικόνες]

Η ακροαματική διαδικασία ήταν μακρά, καθώς η έδρα θέλησε να διευρευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, τις συνθήκες κράτησης των τριών καταδικασθέντων, τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες κατάφεραν να αποδράσουν, καθώς και το ενδεχόμενο να υπήρχαν και συνεργοί στην πράξη τους.

Οι τρεις Αλβανοί, που τα ξημερώματα της Δευτέρας, μαζί με δύο ακόμα αλλοδαπούς είχαν αποδράσει από τα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Χανίων, συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου, απ’ όπου μεταφέρθηκαν στα Χανιά.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τη σύλληψη και των άλλων δύο που είχαν αποδράσει από τα κρατητήρια. Οι έρευνες αφορούν σε έναν 35χρονο υπήκοο Πακιστάν και έναν 32χρονο υπήκοο Αλβανίας.

Τι είπαν στις καταθέσεις τους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του zarpanews.gr, η αυτόφωρη διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση μαρτύρων και συγκεκριμένα του αξιωματικού υπηρεσίας της υπηρεσίας μεταγωγών και του σκοπού των κρατητηρίων που αντιλήφθηκε την απόδραση το επόμενο πρωί. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, τα κρατητήρια στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων είναι ακατάλληλα για περιπτώσεις κράτησης ποινικών, καθώς τα κελιά δεν κλείνουν.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, το μόνο που κλείδωνε ήταν η κεντρική πόρτα, ενώ ο σκοπός των κρατητηρίων αδυνατεί να ελέγχει την κατάσταση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με πάνω από 15 ανθρώπους, εκ των οποίων κάποιοι ποινικοί. Η απόδραση έγινε αντιληπτή περίπου στις 6:15 το πρωί της Δευτέρας και ενώ ήδη οι τρεις συλληφθέντες είχαν φτάσει στην Αμμουδάρα Ηρακλείου!

Συγκεκριμενα, οι πέντε δραπέτες κατάφεραν να παραβιάσουν ένα παράθυρο με κάγκελα σε τουαλέτα, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια λίμα που έφτιαξαν από μεταλλική βέργα και δύο βίδες που αφαίρεσαν από φωτιστικό που είχε προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.

Ο δραπέτης που ομολόγησε ότι είχε την ιδέα της απόδρασης, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι χρειάστηκαν περίπου 2-3 ώρες για να λιμάρουν το καγκέλο και να αφαιρέσουν εντελώς το παράθυρο στον άδειο χώρο των γυναικείων κρατητηρίων. Στη συνέχεια, δεν χρειάστηκαν παραπάνω από ένα λεπτό για να βρεθούν έξω, στο προαύλιο του αστυνομικού μεγάρου!

Μάλιστα, ήξεραν ακριβώς από ποια «νεκρά σημεία» έπρεπε να κινηθούν ώστε να μην τους πιάνουν οι κάμερες αλλά και να μην ενεργοποιηθεί ο συναγερμός! Έτσι, σε χρόνο «μηδέν» έφυγαν… σαν κύριοι, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς!

Ο δεύτερος κατηγορούμενος βγήκε δοκιμαστικά για να δει την έξοδο και επέστρεψε για να πάρει και τους υπόλοιπους, ενώ, όπως είπε, αν έβρισκε κάποια κλειστή πόρτα, είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν στο κελί και να βάλουν το παράθυρο στη θέση του!

Πρόεδρος: Πόσο χρόνο σας πήρε;

Κατηγορούμενος. Ένα λεπτό!

Πρόεδρος; Σας πήρε ένα λεπτό να αποδράσετε;

Κατηγορούμενος. Ναι, ένα λεπτό. Δεν έκανα πάνω από 20 βήματα.

Αμέσως μετά την απόδραση, οι 3 συλληφθέντες χωρίστηκαν από τους 2 που παραμένουν ασύλληπτοι.

«Ήμασταν μαζί για πέντε λεπτά το πολύ», είπε ένας από τους δραπέτες, ενώ σε ερώτηση της έδρας γιατί χωρίστηκαν, απάντησε πως ακούστηκε ένας συναγερμός που τους τρόμαξε και τους έκανε να φύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι 3 διέφυγαν με φορτηγάκι που ήταν ξεκλείδωτο με το κλειδί πάνω σε παρακείμενο δρόμο. Ο ιδιοκτήτης εξετάστηκε ως μάρτυρας, χωρίς να προκύψει κάποιο στοιχείο εμπλοκής του στην υπόθεση.

Πάντως, δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι λίγες ώρες αργότερα και στις Σίσσες Μυλοποτάμου βρήκαν ξεκλείδωτο και δεύτερο αυτοκίνητο με το οποίο συνέχισαν τον δρόμο τους προς Ηράκλειο!

Πρόεδρος: Γιατί δεν πήρατε το αυτοσχέδιο εργαλείο για να διαρρήξετε ένα αυτοκίνητο;

Κατηγορούμενος: Δεν το σκεφτήκαμε!

Πρόεδρος: Δεν θα ήταν πιο εύκολο; Δηλαδή πώς έτυχε να βρείτε δύο αυτοκίνητα ξεκλείδωτα και με το κλειδί πάνω στη μίζα;

Κατηγορούμενος: Ήμασταν τυχεροί!

Το σχέδιο

Οι δραπέτες υποστήριξαν πως το σχέδιο της απόδρασης τους ήρθε στο μυαλό όταν έμαθαν την Παρασκευή το απόγευμα ότι δεν θα πήγαιναν στις φυλακές αλλά στα κρατητήρια, όπου θα παρέμεναν μέχρι τη Δευτέρα!

«Λέω, δεν κάνουμε καμιά βλακεία να μην μας ξαναφέρουν εδώ;» τόνισε ο δεύτερος κατηγορούμενος και συμπλήρωσε για τον πρώτο κατηγορούμενο: «Να το πάρεις εσύ πάνω σου, που είσαι και τελεσίδικος. Γιατί κι εγώ έχω μεγάλη ποινή, αλλά εκκρεμεί ένα Εφετείο. Μας έχουν φέρει σε αυτά τα κρατητήρια 15 φορές μέσα σε δύο χρόνια!» τόνισε.

Και οι τρεις υποστήριξαν πως δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά ότι θα έμεναν στο βουνό μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος γύρω από το θέμα και στη συνέχεια να διαφύγουν προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Μαζέψαμε ό,τι λεφτά είχαμε, πήραμε δύο κούτες κρουασάν και κόκα κόλες και είπαμε να πάμε σ’ ένα βουνό», υποστήριξαν…


Πηγή