Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Χαρίτσης: Μήνα με το μήνα ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες αποδεικνύουν ότι η οικονομία ανακάμπτει, καθώς καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, και παράλληλα ανακοίνωσε παρεμβάσεις και νέα έργα στην περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, τα στοιχεία που δείχνουν την ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα εξής:

– Το 2017, το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια (0,4% & 0,8% αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα).

– Το πρώτο εννεάμηνο του 2017 οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση 13,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

– Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017.

– Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του ‘17 σημειώνοντας αύξηση κατά 185% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

– Ο τουρισμός φέτος σπάει νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.

– Η χώρα πραγματοποίησε την πρώτη της επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και αυτή τη στιγμή τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2009.

– Η ανεργία έπεσε στο 21%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν και το 2018 θα βρεθεί κάτω από το 20%.

Στον τομέα της χρηματοδότησης ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε:

– Απορροφήσαμε πλήρως τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 ερχόμενοι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, ενώ ενεργοποιήσαμε πρώτοι και το ΕΣΠΑ 2014-2020 καταγράφοντας ρεκόρ απορρόφησης για το 2016 (11,4%). Την προσπάθεια αυτή αναγνώρισε και το Eurogroup στην απόφαση της 15ης Ιουνίου όπου κάνει λόγο για «εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα η οποία έφερε 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια».

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 3,7 δισ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) και το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος του χρόνου.

Επιπλέον, έχουν υπογραφεί συμφωνίες χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων που θα αποφέρουν στην οικονομία κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλους του έτους.

Στην ίδια κατεύθυνση, προετοιμάζουμε, είπε ο αναπλ. υπουργός, με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία ύψους 7 δισ. ευρώ που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ.

Προχωράμε τέλος, στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα. Η τράπεζα θα παρέχει δάνεια και εγγυήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Συστήσαμε επιπλέον, τόνισε ο κ. Χαρίτσης, μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στοχευμένο τρόπο. «Αναφέρομαι στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Υποδομών, το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο “Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον” που θα στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών. Μέσα από αυτά τα Ταμεία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ», τόνισε ο αν. υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική της κυβέρνησης για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας στηρίζεται σε 3 πυλώνες:

1. Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

«Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ παρά την κρίση», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Πρόγραμμα ύψους 410 εκ. ευρώ (Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ) για την στήριξη της έρευνας και τη σύνδεσή της με την παραγωγή. Πολύ μεγάλη συμμετοχή – 1600 προτάσεις π/υ 1,6 δισ. EquiFund με π/υ 350 εκ. ευρώ για τη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2. Αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Ελληνικό Σήμα» (35 εκατ. ευρώ) στα προϊόντα αγροδιατροφής για πιο αποτελεσματική προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού. «Επιχειρώ Έξω (50 εκατ. ευρώ) ξεκινά αυτές τις μέρες για τη βελτίωση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όλα τα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ αλλά και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπουν ειδικά κίνητρα και υψηλότερη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.

3. Ενίσχυσης της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος είναι προσανατολισμένος στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή. Περισσότερα από τα μισά σχέδια που υποβλήθηκαν στον νέο νόμο αφορούν αυτούς τους τομείς.

Στοχευμένα προγράμματα από το ΕΣΠΑ όπως αυτά για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και για τις βιομηχανικές περιοχές.

Θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.

Κίνητρα για την εγκατάσταση και τη μετεγκατάσταση των βιομηχανιών σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα.

Περίπου 300 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών στο πλαίσιο των αναπτυξιακών αντίμετρων που πετύχαμε.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μια σειρά παρεμβάσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στις υποδομές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην αστική ανάπτυξη.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε τρία νέα μεγάλα έργα που έχουν όχι μόνο τοπική αλλά εθνική και περιφερειακή σημασία, δηλ.:

1. Στην αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και τη δημιουργία ολοκληρωμένου κυκλώματος μεταφορών.

2. Στην αναβάθμιση του εμπορικού και του επιβατικού λιμένα Καβάλας που θα διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητές του.

3. Στη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου.

Όπως υπογράμμισε, «τα έργα αυτά με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, θα αναβαθμίσουν τους εμπορικούς και μεταφορικούς κόμβους της Βόρειας Ελλάδας, θα βελτιώσουν σημαντικά τις εμπορικές σχέσεις της χώρας με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη και θα στηρίξουν αποφασιστικά την τοπική παραγωγή και οικονομία».

Σχετικά με υποδομές στην υγεία, την ποιότητα ζωής και στα υδρευτικά δίκτυα, έχουν υποβληθεί δέκα προτάσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ για την επέκταση και το εκσυγχρονισμό των δικτύων, από όλους τους νομούς της περιφέρειας, όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης ότι μετά και τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν όλες οι ώριμες προτάσεις.

localStorage.clear();


Πηγή