Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Χιλή: Πέθανε η χήρα του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ | ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε χθες Πέμπτη, η Λουσία Ιριάρτ, χήρα του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, σε ηλικία 98 ετών.

Η Λουσία Ιριάρτ πέθανε στο σπίτι της, όπου ζούσε με τα παιδιά και τα εγγόνια της, ανακοίνωσε η οικογένειά της, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Σε σύντομη δήλωσή του προς τον Τύπο, ο μεγαλύτερος γιος της, ο Μάρκο Αντόνιο Πινοσέτ, ανέφερε πως «με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας, της Λουσίας Ιριάρτ δε Πινοσέτ», συζύγου του στρατηγού που άσκησε με σιδηρά πυγμή την εξουσία στη Χιλή από την 11η Σεπτεμβρίου 1973 ως την 11η Μαρτίου 1990, αφήνοντας πίσω του, κατά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, πάνω από 3.200 νεκρούς και «εξαφανισμένους».

Η Λουσία Ιριάρτ πέθανε «πλαισιωμένη από όλα τα παιδιά και τα εγγόνια της. Αναπαύεται εν ειρήνη εν Κυρίω», πρόσθεσε ο Μάρκο Αντόνιο Πινοσέτ, σύμφωνα με τον οποίο η κηδεία της θα είναι «ιδιωτική».

Πανηγυρισμοί

Όταν μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου της χήρας του δικτάτορα της Χιλής από μέσα ενημέρωσης, αυτοκινητιστές άρχισαν να ηχούν τις κόρνες, εν είδει πανηγυρισμού. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο.

Στο Twitter, υπάρχει εδώ και καιρό λογαριασμός παρωδίας με τον αυτοεπεξηγηματικό τίτλο «Πέθανε η γριά;», που έχει 54.000 ακολούθους και αναμετέδιδε καθημερινά νέα για την κατάσταση της υγείας της Λουσίας Ιριάρτ. Χθες, ο διαχειριστής του δημοσίευσε απλά την μονολεκτική ανάρτηση «Ναι», την οποία αναπαρήγαγαν πάνω από 23.000 λογαριασμοί.

Χιλή: Φαβορί για την προεδρία ο υποψήφιος της Αριστεράς εν όψει του β’ γύρου των εκλογών

Χιλή: Η Γερουσία απέρριψε την παραπομπή σε δίκη του απερχόμενου προέδρου Πινιέρα -Εμπλέκεται στα «Pandora Papers»

Η Ιριάρτ Ροδρίγκες, που θεωρείτο πανίσχυρη, χαρακτηριζόταν η σιδηρά κυρία του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε επισκεφθεί επανειλημμένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σαντιάγο τους τελευταίους μήνες. Έκλεισε τα 98 της τη 10η Δεκεμβρίου, την ημέρα της 15ης επετείου από τον θάνατο του συζύγου της, σύμφωνα με το πιστοποιητικό γέννησής της, το οποίο συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο σε βιογραφία της, που είχε γράψει η δημοσιογράφος Αλεχάντρα Μάτους, η Ιριάρτ Ροδρίγκες διαβεβαίωνε πως η γέννησή της δηλώθηκε με έναν χρόνο καθυστέρηση, κάτι που σημαίνει πως στην πραγματικότητα ήταν 99 ετών.

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, που πέθανε λόγω καρδιακού εμφράγματος σε ηλικία 91 ετών, κατάφερε να μη δικαστεί ποτέ από τη δικαιοσύνη, που του είχε απαγγείλει κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Θεωρώ ότι η φυγή της Λουσίας είναι σημαντικό γεγονός, που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής όπου υπήρχε περισσότερο φως από ό,τι σκοτάδι. Μια φάση της ιστορίας τα μαθήματα της οποίας πρέπει να μεταλαμπαδευτούν στις μελλοντικές γενιές», υποστήριξε ο γερουσιαστής της δεξιάς Ιβάν Μορέιρα.

Ο θάνατος της χήρας του Πινοτσέτ ανακοινώθηκε τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο Γκαμπριέλ Μπόριτς (αριστερά) και ο Χοσέ Αντόνιο Καστ (άκρα δεξιά). Αυτός ο τελευταίος διεκδικεί για λογαριασμό του τον ρόλο του κληρονόμου της δικτατορίας.

«Η Λουσία Ιριάρτ πέθανε έχοντας εξασφαλίσει πλήρη ατιμωρησία, παρά τον βαθύ πόνο και τον διχασμό που προκάλεσε στη χώρα μας. Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα της δικτατορίας», ανέφερε μέσω Twitter ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, που επανέλαβε πρακτικά απαράλλακτο το σχόλιο αυτό στην προεκλογική ομιλία με την οποία ολοκλήρωσε την εκστρατεία του.

Από την πλευρά του, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ είπε ότι «θέλω απλά να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια», προσθέτοντας «πάντα με θλίβει ο θάνατος ενός ανθρώπου, δεν θέλω να τον μετατρέψω σε πολιτικό γεγονός».


Πηγή