Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Χρήστος Τεντόμας: Τα αποτελέσματα της COP27 για το κλίμα

Η Διάσκεψη των Μερών του ΟΗΕ για το κλίμα- γνωστή ως COP- είναι η μεγαλύτερη ετήσια Σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στην οποία λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Από το 2015, με τη Συμφωνία του Παρισιού να αποτελεί ορόσημο, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από το 1,5o C.  

Πέρυσι στην COP26 στη Γλασκώβη, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία καθορισμού των στόχων των κρατών προκειμένου η Συμφωνία του Παρισιού για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου να διατηρηθεί ζωντανή. Ζητήθηκε τότε από τις χώρες να υποβάλλουν νέους στόχους μέχρι το τέλος του 2022. Παρ’ όλα αυτά το τελικό κείμενο παρότι αναφέρεται στα επιστημονικά δεδομένα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), επιβεβαιώνοντας το στόχο της συγκράτησης της θερμοκρασίας κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου και κάνοντας αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη δίκαιη μετάβαση, αποτυγχάνει να συμπεριλάβει την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. 

 Μεγάλο ρόλο στην κατάληξη αυτή έπαιξαν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαταραγμένες σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και η Αιγυπτιακή προεδρία και το λόμπυ της  βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων. 

Στα θετικά της Διάσκεψης συγκαταλέγεται  το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες αναγνώρισαν την ανάγκη για ένα ταμείο για απώλειες και ζημιές για τις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της Κλιματικής Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια πραγματική νίκη τόσο των χωρών του παγκόσμιου Νότου που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όσο και της Κοινωνίας των Πολιτών. 

Θετική επίσης είναι  η επισήμανση στη Συμφωνία , ότι η κλιματική κρίση συνδέεται και με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ότι η κλιματική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη δεν είναι δυνατή χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. 

Το 2022 οι θερμοκρασίες σε Βόρειες χώρες όπως η Αγγλία αγγίξαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έπληξαν τις περισσότερες χώρες. Όσες προσπάθειες και να κάνουν τα διάφορα λόμπυ συμφερόντων, η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος και όσο πιο σύντομα τα κράτη ενεργήσουν για την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο στόχο της σωτηρίας του πλανήτη μας απο τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Τεντόμας Χρήστος 

Αντιδήμαρχος κλιματικής αλλαγής κ πρασίνου Δήμου Αθηναίων


Πηγή