Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Χριστοδουλίδης: Η όποια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό

Ως ιστορική μέρα για το Κυπριακό χαρακτήρισε τη διάσκεψη για την Κύπρο, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι «σήμερα είναι η απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου», «για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Από δικής μας πλευράς συμμετέχουμε με απόλυτη σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία»

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ότι «δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών, από όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δημόσιες παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό.

«Θα συνεχίσουμε στις 6.30 (7.30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το απόγευμα. Υπάρχει μία νέα συνάντηση όλων των συμμετεχότων και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε. Υπάρχει προγραμματισμένη και συνάντηση για αύριο μέχρι το μεσημέρι και αναλόγως θα δούμε πως προχωρούμε» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι «απ’ όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μόνη συγκροτημένη, περιληπτική πρόταση που ακούστηκε ήταν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας», η οποία, όπως είπε, από κάποιους των ενδιαφερομένων ακούστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και έλαβε ενθαρρυντικά σχόλια.

«Είναι αρχή μιας συζήτησης, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και είναι σημαντικό αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του και των εναρκτήριων και στο γεύμα: ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό. Άρα η όποια συμφωνία δεν πρέπει να ξεφεύγει από ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και πρόσθεσε: «Και αναλόγως θα δούμε αν φθάσουμε σε μία πιο προχωρημένη στάση ποια θα είναι η απόφαση για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος».

Τέλος, ο κ. Χριτοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στη Διάσκεψη, καθώς και για τις τοποθετήσεις του κ. Γιούνκερ και της κας Μογκερίνι στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς ακριβώς περιγράφουν τις ευθύνες της ΕΕ έναντι των κρατών-μελών της στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας. Ερωτηθείς διέψευσε, επίσης, ότι υπάρχει κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα από την ΕΕ ή κάποιο κ/μ της, όπως η Γερμανία, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Μογκερίνι θα συνεχίσουν, όπως είπαν, να έχουν ένα ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.


Πηγή