Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

«Ψυχραιμία» συνιστά η κυβέρνηση μετά το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος

«Ψυχραιμία» συνιστά η ελληνική κυβέρνηση μετά το προσωρινό «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Ψυχραιμία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κίνηση αυτή από την πλευρά ορισμένων μόνο μελών του Eurogroup εντάσσεται στη διαπραγμάτευση που είναι σε πλήρη εξέλιξη», τόνισαν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας πως «ζητήθηκαν στοιχεία από την πλευρά των θεσμών για να εξετασθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα οποία και δόθηκαν».

«Όλες οι πλευρές παίρνουν θέση για την τελική διαπραγμάτευση, οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όπως δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του ESM, προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.

Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter.


Πηγή