Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Όλες οι αλλαγές στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων

Μεγάλες ανατροπές στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων φέρνει το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ 1.531 σελίδων η κυβέρνηση με το οποίο επιχειρεί να κλείσει σωρεία προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Πιο συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα προβλέπει τις εξής παρεμβάσεις στα φορολογικά κίνητρα των επιχειρήσεων:

Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης (Φ.Δ.Χ) Αυτοκίνητα: Καταργείται η επιβολή φόρου 2% επί της αξίας του οχήματος κατά τη μεταβίβαση, για όσα οχήματα κυκλοφόρησαν πριν τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

ΚΤΕΛ ΑΕ: Καταργείται η πίστωση του εταιρικού φόρου, στα μερίσματα που εισπράττουν οι δικαιούχοι/μέτοχοι.

Χρηματοδοτική μίσθωση αγροτικών εκτάσεων: Καταργείται η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης και υπεραξίας, της αγοραπωλησίας αγροτικών εκτάσεων από εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Προστασία περιβάλλοντος στα νησιά του Αιγαίου: Καταργείται η παροχή χρηματικής αποζημίωσης για την ολική ή μερική κατεδάφιση κτηρίων σε νησιά του Αιγαίου.

Γεράνι και Μεταξουργείο: Καταργείται η έκπτωση φόρου για δαπάνες αποκατάστασης κτηρίων σε αυτές τις δυο περιοχές.

Κίνητρα ευρεσιτεχνίας: Ενσωματώνονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Κεφαλαιοποίηση Αποθεματικών εισηγμένων Α.Ε. Διατηρείται η αυτοτελής φορολόγηση των αποθεματικών μέχρι τις 31.12.2020. Εάν η κεφαλαιοποίηση γίνει εντός του 2018 ο συντελεστής παραμένει στο 5%, αν γίνει το 2019 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 10% ενώ αν γίνει το 2020 τότε πηγαίνει στο 20%

 Κεφαλαιοποίηση Αποθεματικών μη-εισηγμένων Α.Ε. και Ε.Π.Ε.. Διατηρείται η αυτοτελής φορολόγηση των αποθεματικών μέχρι τις 31.12.2020, ως εξής: 1.1.2018 – 31.12.2019 = παραμένει στο 10%. 1.1.2020 – 31.12.2020 = 20%

Διατήρηση θέσεων εργασίας: Παραμένει σε ισχύ η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 3 μονάδες για εταιρείες που διατηρούν προσωπικό ενώ μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους. Θα εξεταστεί τυχόν διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Επιχειρηματικά πάρκα: Διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο για εταιρείες που μετεγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα.

Φορολογικά κίνητρα για «πατέντες»: Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις τα κέρδη της επιχείρησης από τη πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της ίδιας επιχείρησης που αναπτύχθηκε από την ίδια. Η απαλλαγή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσεις τρίτων.

Κίνητρα εγκατάστασης σε Γεράνι και Μεταξουργείο: Εκπίπτει ετησίως και για μια πενταετία από το φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλουν για τη χρήση του ακινήτου οι επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα που εγκαθίσταται στην περιοχή «Γεράνι» (Πειραιώς, Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας). Εκπίπτει ετησίως και για μια πενταετία από το φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλουν για τη χρήση του ακινήτου οι επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα εντός της περιοχής Μεταξουργείου (Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς, Ιερά Οδός του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας

Κινηματογραφικές παραγωγές (ν.3842/2010): Διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο ανάλογα με το ποσό που επενδύεται. Θα εξεταστεί τυχόν διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Πολιτιστικές χορηγίες (ν.3525/2007): Διατηρείται η έκπτωση των πολιτιστικών χορηγιών από το εισόδημα του φορολογούμενου ή τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

localStorage.clear();


Πηγή