Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ύποπτο περιστατικό στην Κύπρο: «Χαμηλή η πιθανότητα να είναι κορωναϊός»

Χαμηλή είναι η πιθανότητα το ύποπτο περιστατικό στην Κύπρο να είναι κορωναϊός, σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των ύποπτων περιστατικών από τον νέο κορωναϊό, η επιστημονική ομάδα του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι το ύποπτο υπό διερεύνηση περιστατικό κορωναϊού, το οποίο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είναι πολύ καλά στην υγεία του, ενώ σήμερα δεν παρουσίασε πυρετό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων για επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος κορωναϊού θα είναι έτοιμα αργά σήμερα ή αύριο.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του υπουργείου, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών ξεκίνησε από νωρίς με τον καταρτισμό πρωτοκόλλων σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού τόσο εξωνοσοκομειακά, όσο και ενδονοσοκομειακά.

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι η επιδημία είναι σε εξέλιξη και τα στοιχεία και οι οδηγίες αλλάζουν συνεχώς, για να σημειώσει ότι μια αλλαγή που υπήρξε στην οδηγία, που ενώ αρχικά το περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί απλά υπό παρακολούθηση, στη συνέχεια έγινε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να διερευνηθεί περαιτέρω.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι αφορούν στην αυξημένη επιτήρηση στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας, τη διαχείριση ενός ύποπτου περιστατικού από τους επαγγελματίες υγείας, και τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού αυτού από τις διάφορες υπηρεσίες, όπως τα ασθενοφόρα, τα νοσοκομεία, διασφαλίζοντας κυρίως την προστασία του προσωπικού και λαμβάνοντας μέτρα για να αποσβηστεί η μετάδοση του ιού εντός των νοσοκομείων.

«Ανασκοπούμε καθημερινά τις οδηγίες και όπου χρειάζεται να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, το κάνουμε», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα για επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος κορωναϊού, ο Δρ. Κωνσταντίνου είπε ότι η πιθανότητα να επιβεβαιωθεί είναι πάρα πολύ χαμηλή, εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου από το Πεκίνο, δεν βρισκόταν στην περιοχή όπου είναι το επίκεντρο της επιδημίας και άρα με βάση τον ορισμό που υπήρχε τότε, δεν θεωρείται ύποπτο κρούσμα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στην περιοχή που βρισκόταν τότε δεν έπαιρναν επιπλέον μέτρα, αφού η επιδημία ήταν περιορισμένη στην πόλη Wuhan τότε.

«Δεν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ή υπό διερεύνηση κρούσματα», σημείωσε, «παρόλα αυτά, επειδή στην πορεία έχουν αλλάξει κάπως οι ορισμοί και αν υπολογίσουμε [ότι] από την 19η Ιανουαρίου, που έφτασε στην Κύπρο, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου που τον εντοπίσαμε –διότι είχε κάνει ενδιάμεσα ένα ταξίδι σε γειτονική χώρα–, είναι η 12η-13η μέρα… Για να είμαστε στην ασφαλή πλευρά, το θεωρήσαμε ύποπτο. Ήταν και μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας σε ένα ύποπτο περιστατικό χαμηλής πιθανότητας, ούτως ώστε και κάποιο μικρό λάθος να γίνει ή να μην γίνει κάτι σωστά, να μην υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί οτιδήποτε περαιτέρω, και να δούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι θα το ελέγξουμε, οι διαδικασίες έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν και νομίζω πήγαμε αρκετά καλά».


Πηγή