Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ύστατες προσπάθειες για σύγκλιση στο εδαφικό στην Κύπρο

Έντονες και ύστατες προσπάθειες καταβάλλονται στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Mont Pelerin (Μοντ Πελερέν), στην Ελβετία, για επίτευξη συγκλίσεων στο εδαφικό, αφού δεν υπήρχε συμφωνία στα κριτήρια διευθέτησης του εδαφικού. Στο μεταξύ, στην Λευκωσία ανακοινώθηκε απόψε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει την ερχόμενη Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει του αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Τα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού, είναι η έκταση των ακτογραμμών, αριθμός Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που θα επιστρέφουν και ποσοστό εδάφους συνιστωσών πολιτειών.

Δεν τίθεται θέμα παράτασης των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν και οι αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν αύριο. Όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης θα γίνει προσεχώς στη Λευκωσία.

Εξάλλου, έγκυρη πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η σειρά προτεραιότητας της Λευκωσίας αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει ως προς το εδαφικό είναι:

– ο πληθυσμός, που θα επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση,

– οι περιουσίες, που θα επιστραφούν,

– η έκταση της ακτογραμμής της κάθε συνιστώσας πολιτείας.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Τα Ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις ζήτησαν να ληφθεί απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει: «Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ελβετία για το Κυπριακό, καλύπτονται από πλήρη συσκότιση, η οποία επιτρέπει καταιγισμό συγκεχυμένων πληροφοριών και εκστρατεία παραπληροφόρησης από την τουρκική πλευρά.

Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι η σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης και η ημερήσια διάταξη της πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ο καθορισμός ημερομηνίας σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης «είναι μία βεβιασμένη ενέργεια».

«Οι στιγμές για το Κυπριακό είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και ανησυχητικές», εκτιμά η Συμμαχία Πολιτών και καλεί τον Νίκο Αναστασιάδη να τηρήσει την δέσμευσή του προς το Εθνικό Συμβούλιο ότι «δεν θα αποδεχθεί πενταμερή ή πολυμερή, αν πρώτα δεν ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία».


Πηγή