Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Aυστραλία: Δίνει αποζημίωση άνω του μισού δισ. ευρώ στη Γαλλία για την ακύρωση του συμβολαίου για τα υποβρύχια

Μια τεράστια συμφωνία αποζημίωσης στην γαλλική κατασκευάστρια υποβρυχίων Naval Group ανακοίνωσε η Αυστραλία τερματίζοντας την κόντρα για την ακύρωση του συμβολαίου, που έριχνε βαριά σκιά επί σχεδόν έναν χρόνο στις σχέσεις της Καμπέρα με το Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η γαλλική εταιρεία αποδέχθηκε να λάβει αποζημίωση ύψους 555 εκατ. ευρώ για το ναυάγιο του «συμβολαίου του αιώνα», την παραγγελία δηλαδή 12 υποβρυχίων συμβατικής κίνησης, που θα κόστιζαν 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία βάζει τέλος στην κόντρα των δύο χωρών που απείλησε να τορπιλίσει και τις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ακύρωσε τη συμφωνία αιφνιδιάζοντας τη Γαλλία με την ανακοίνωση μυστικού ντιλ για την αγορά αμερικανικών ή βρετανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Tι είναι και πώς λειτουργούν τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που θα αποκτήσει η Αυστραλία μετά το «deal» με ΗΠΑ, Βρετανία [βίντεο]

AUKUS: Η Αυστραλία δεσμεύτηκε και επίσημα για την αγορά των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

Η απόφασή του αυτή προκάλεσε την οργή του Γάλλου προέδρου Μακρόν, που κατηγόρησε τον Μόρισον ότι του είπε ψέμματα και ανακάλεσε τον Γάλλο πρέσβη για διαβουλεύσεις στο Παρίσι. Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν στον πάγο μέχρι τον Μάιο, όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο κεντροαριστερός Αλμπανέζε. Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο τελευταίος έσπευσε να αποκαταστήσει το κλίμα στις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία, αλλά και τη Νέα Ζηλανδία και νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού που αντιτίθονταν στην πολιτική του συντηρητικού προκατόχου του για την κλιματική αλλαγή, ενώ έκανε άνοιγμα και στην Κίνα για διϋπουργικές επαφές για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια μετά την κόντρα για πολιτικά και εμπορικά ζητήματα με το Πεκίνο. «Αποκαθιστούμε τη σχέση της Αυστραλίας με τη Γαλλία», είπε ο Αλμπανέζε μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον Μακρόν για τη συμφωνία. «Προσβλέπω στο να αξιοποιήσω με την πρώτη ευκαιρία την πρόσκληση του προέδρου Μακρόν να επισκεφθώ το Παρίσι», πρόσθεσε.

Σχεδόν 2,5 δις. δολάρια στοίχισε στους
Αυστραλούς φορολογούμενους η ακυρωθείσα
συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια

Η συμφωνία για την παραγγελία των
γαλλικών υποβρυχίων ήταν στο επίκεντρο
των προσπαθειών της Αυστραλίας να
ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες
έναντι της αναδυόμενης κινεζικής
απειλής.

Η ακύρωση του συμβολαίου για τα γαλλικά υποβρύχια θα στοιχίσει περί τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στους Αυστραλούς φορολογούμενους, είπε ο Αλμπανέζε, χωρίς η χώρα να πάρει τίποτε.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που θα παραλάβει η Αυστραλία από τις ΗΠΑ ή τη Βρεανία θα κινούνται πιο αθόρυβα και θα είναι εξοπλισμένα με μεγαλύτερες πυραυλικές δυνατότητες ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έναντι της Κίνας του Σι Τζινπίνγκ. Αλλά παραμένει αβέβαιο πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να ναυπηγηθούν κάτι που αναμένεται να χρειαστεί χρόνια, ίσως και πάνω από μια δεκαετία, καθώς γηράσκει ο στόλος της Αυστραλίας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον, είπε προ ημερών ότι είχε αποφασίσει να αγοράσει η χώρα του τα υποβρύχια από την Αυστραλία, αλλά η νέα κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η σχετική απόφαση.


Πηγή