Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Moody’s

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Moody’s

Κατά δύο βαθμίδες, σε Caa1 από Caa3

Την αναβάθμιση του ελληνικού μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (των ομολόγων) κατά δυο βαθμίδες, από Caa3 σε Caa1, με σταθερή προοπτική ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s. Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παραμένει αμετάβλητο στην κατηγορία Νot Prime (NP), όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Στην αιτιολόγηση της απόφασής της αυτής, η Moody’s επικαλείται τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και στην εκτίμησή της ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών ο οίκος προβλέπει σταδιακή μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος και να αρχίσει να μειώνεται από το 2015.

Ο οίκος επικαλείται ακόμη τη βελτίωση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται τόσο στην κυκλική ανάκαμψη όσο και στην πρόοδο που επετεύχθη στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και στην εξισορρόπηση της οικονομίας.

Τέλος, ο οίκος επικαλείται το μειωμένο επιτοκιακό κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό και αντιστοίχως την επέκταση της ωρίμανσης του, που ενισχύουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες και μειώνουν τους χρηματοδοτικούς κινδύνους.

Ο οίκος είχε προχωρήσει για τελευταία φορά σε αναβάθμιση της Ελλάδας στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, τοποθετώντας την αξιολόγηση σε «Caa3» από «C» και την προοπτική σε «σταθερή». Αντίθετα, δεν είχε εκδώσει αξιολόγηση για την Ελλάδα στις αρχές Απριλίου, όπως αναμένονταν.

Λίγο αργότερα όμως, στις 29 Απριλίου είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της προοπτικής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε «σταθερό» από «αρνητικό».

Σημειώνεται ότι ο Fitch στις 23 Μαΐου αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-» με σταθερές προοπτικές. Από την πλευρά της ο S&P κατατάσσει την Ελλάδα σε «Β-».

Πηγή: newsbeast.gr