Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Από πού προέρχονται οι κοσμικές ακτίνες

Από πού προέρχονται οι κοσμικές ακτίνες

Κοντά σε μια νέα ανακάλυψη οι επιστήμονες

Πιο κοντά στην ανακάλυψη των μυστηριωδών πηγών των κοσμικών ακτινών μπορεί να βρίσκονται οι αστρονόμοι, μετά την ανακάλυψη ενός «hotspot» κάτω από τον αστερισμό του Plough.

Ερευνητές από το αστεροσκοπείο του πανεπιστημίου της Utah στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα «δυσανάλογο» αριθμό ακτινών υψηλής ενέργειας που εκπέμπονται από την περιοχή.

«Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στο να βρούμε τις πηγές τους, χωρίς όμως να το έχουμε πετύχει ακόμη» ανέφερε ο ερευνητής Gordon Thomson, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent.

«Το μόνο που βλέπουμε είναι μια άμορφη μάζα στον ουρανό και μέσα σε αυτή την άμορφη μάζα υπάρχουν πολλών και διαφόρων ειδών “αντικείμενα”, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν την πηγή. Τώρα όμως ξέρουμε πού πρέπει να ψάξουμε» πρόσθεσε.

Το παρατηρητήριο διαθέτει το μεγαλύτερο ανιχνευτή κοσμικών ακτινών στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Από το Μάιο του 2008 έως το Μάιο του 2013 κατέγραψε 72 από τις πιο ισχυρές κοσμικές ακτίνες, προκειμένου να βρεθεί η πηγή τους.

Σύμφωνα με το άρθρο, στο άμεσο μέλλον θα δημοσιευτεί μια έρευνα γύρω από την ανακάλυψη του «hotspot» στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal Letters.

Στην έρευνα συμμετείχαν 125 επιστήμονες από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία και το Βέλγιο.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επεκτείνουν το μέγεθος –και κατά συνέπεια την ευαισθησία- του Τηλεσκοπίου Array προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω το ερευνητικό τους έργο.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση