Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Δέκα value for money προορισμοί σε όλο τον κόσμο

Δέκα value for money προορισμοί σε όλο τον κόσμο

Ίος και Μεγάλο Πάπιγκο ανάμεσα στις επιλογές της Huffington Post

Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε κάθε γωνιά του κόσμου χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία, σας παρουσιάζουμε δέκα ιδανικές επιλογές.

Η Huffington Post επέλεξε το top10, που περιλαμβάνει επιλογές από τη Νότια Αμερική, την Κίνα, το Μαρόκο και την Ελλάδα!

1. Ait Ben Haddou, Μαρόκο 

Όπως πολλές από τις επιλογές της λίστας, το Ait Ben Haddou φιλοξενεί ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η οχυρωμένη πόλη έγινε διάσημη τα τελευταία χρόνια από τη διάσημη σειρά «Game of Thrones», ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό σκηνικό και για τις ταινίες «Gladiator» και το «Βασίλειο των Ουρανών».

Παρά το μικρό του μέγεθος, αυτός ο οικισμός πριν τη Σαχάρα σας υπόσχεται ένα αξέχαστο ταξίδι. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια βόλτα με ποδήλατο, να επισκεφθούν τα παραδοσιακά μαγαζιά ή να ανέβουν στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, με τη μαγευτική θέα.

2. Μόσταρ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη 

Η γραφική πόλη Μόσταρ, πήρε το όνομα της από τα μεσαιωνικά παρατηρητήρια, που δεσπόζουν στη διάσημη οθωμανική της γέφυρα, της οποίας η μαγευτική πέτρινη καμάρα ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή της από τους Κροάτες, κατά τη διάρκεια του Πολέμου μεταξύ Κροατών και Βόσνιων το 1993.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες γνωρίζουν το Μόσταρ ως προορισμό για ημερήσια εκδρομή από το Ντουμπρόβνικ, το Σπλιτ και το Σεράγεβο, αλλά αξίζει μια διανυκτέρευση στην πόλη για ρομαντικές βόλτες και φαγητό στους όμορφους μύλους, που έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια. Τα κοντινά αξιοθέατα περιλαμβάνουν τους καταρράκτες Κράβιτσα, την παραθαλάσσια πόλη του Neum και τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Daorson.

3. Ίος, Ελλάδα



Όπως και το Μόσταρ, πολλοί είναι εκείνοι, που έχουν επισκεφθεί την Ίο για ημερήσια εκδρομή από τη Σαντορίνη, αλλά αξίζει να μείνετε σε αυτόν τον λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου γραφικό ελληνικό προορισμό με τα ειδυλλιακά λευκά σπίτια και τις μπλε στέγες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το νησί μπορεί να υπερηφανεύεται για τις 75 χιλιομέτρων παραλίες με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, που έχουν ψηφιστεί συχνά μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη. Τη νύχτα, η Χώρα είναι ένας παράδεισος από δαιδαλώδη σοκάκια, με καταστήματα με ρούχα και κοσμήματα, σουβλατζίδικα και όμορφα εστιατόρια.

4. Μερζούγκα, Μαρόκο 

Αποτελώντας τον δεύτερο μαροκινό προορισμό, που κερδίζει μια θέση στην πρώτη δεκάδα, η Μερζούγκα είναι πιο δύσκολα προσβάσιμη από το Aït Benhaddou, αφού βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Αλγερίας, στην έρημο της Σαχάρας.

Οι ταξιδιώτες φτάνουν εδώ για να επισκεφθούν το Erg Chebbi, τους 50 χιλιομέτρων αμμόλοφους, που φτάνουν τα 350 μέτρα σε ύψος. Οι εξερευνητές θα επιλέξουν το σαφάρι με καμήλες για να δουν το ηλιοβασίλεμα πάνω από τους αμμόλοφους, να ακούσουν παραδοσιακή λαϊκή μουσική, να κοιμηθούν κάτω από τα αστέρια και να ζήσουν τη ζωή των Βερβερίνων με μια παραδοσιακή οικογένεια.

5. Μπακταπούρ, Νεπάλ 

Η πρώην πρωτεύουσα του Νεπάλ βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα ανατολικά από τη σημερινή πρωτεύουσα, Κατμαντού, δίνοντας την αίσθηση των προϊστορικών χρόνων, λόγω του τρόπου ζωής της κοινότητας των Ιθαγενών Νεβάρι.

Οι επισκέπτες έρχονται εδώ για να θαυμάσουν από κοντά μια μεγάλη ποικιλία από κομψά έργα τέχνης, αλλά και για τα πολύχρωμα φεστιβάλ με τους παραδοσιακούς χορούς, για να μην αναφέρουμε τα εντυπωσιακά παλάτια, τους ναούς και τις παγόδες.

Ο Changu Narayan είναι ο παλαιότερος ναός στην κοιλάδα του Κατμαντού, ο οποίος δεσπόζει στα 1.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει καταχωρηθεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

6. Μεγάλο Πάπιγκο, Ελλάδα 

Πολύ μακριά από το νησί της Ίου, αλλά εξίσου όμορφο είναι το Μεγάλο Πάπιγκο, χτισμένο στις υψηλότερες κορυφές του όρους Τύμφη στην περιοχή του Ζαγορίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το ταξίδι δεν είναι για λιπόψυχους, αφού μετά τη διέλευση από τη γέφυρα του ποταμού Βοϊδομάτη, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να ανέβουν στενούς και γεμάτους στροφές δρόμους.

Η γραφική πόλη αξίζει το ταξίδι, με πέτρινα σοκάκια, αρχοντικά που αναφέρονται ως εθνικά ιστορικά μνημεία και μερικά από τα καλύτερα μονοπάτια για πεζοπορία και ορειβασία γύρω από το φαράγγι του Βίκου.

7. Sucre, Βολιβία 

Η Sucre είναι γνωστή ως η πιο όμορφη πόλη της Βολιβίας και η συμβολική καρδιά του έθνους, που κέρδισε την ανεξαρτησία του εδώ το 1825. Η πόλη είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και δικαίως, αφού τα αμέτρητα ασβεστωμένα κτίρια, οι πλατείες και οι εκκλησίες αναδεικνύουν την αποικιακή αρχιτεκτονική στα καλύτερά της .

Η πόλη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για χαλαρωτική απόδραση, ενώ οι πιο δραστήριοι μπορούν να περπατήσουν στα βουνά Cordillera de las Frailes ή να εξερευνήσουν τα κοντινά παραδοσιακά χωριά.

8. Pingyao, Κίνα 

Φημισμένη ως η καλύτερη αρχαία πόλη μέσα σε τείχη στην Κίνα και μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, το Pingyao μοιάζει να βγήκε από ταινία εποχής.

Ανάμεσα στα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα κόκκινα φανάρια, τους ναούς και τα κτίρια, που σώζονται από τις δυναστείες Ming και Qing, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τις πτυχές της ζωής στην αυτοκρατορική Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους Κινέζους, το Pingyao είναι ακόμα μια παραδοσιακή πόλη, όπου οι ντόπιοι συνεχίζουν ήρεμα τη ζωή τους.

9. Peneda-Geres, Πορτογαλία 

Το Peneda-Gerês είναι το μόνο εθνικό πάρκο στην Πορτογαλία, που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή Norte. Το πάρκο εκτείνεται σε 703 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φιλοξενεί ήρεμες λίμνες, βραχώδεις κορυφές, εντυπωσιακές κοιλάδες και δάση από πεύκα και βελανιδιές.

Σε όλο το πάρκο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πάνω από 100 χωριά γρανίτη, που μοιάζουν ανέγγιχτα από το χρόνο, από τον 12ο αιώνα.

Σε αυτά θα δείτε πλακόστρωτα δρομάκια, καταστήματα σιδερικών, βοσκούς και παραδοσιακά ντυμένες γυναίκες. Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να κάνουν πεζοπορία και καγιάκ περιτριγυρισμένοι από το πανέμορφο φυσικό τοπίο.

10. Yangshuo, Κίνα 

Μπορεί το Pingyao να είναι πλούσιο σε πολιτισμό, αλλά η δεύτερη κινεζική πόλη στις κορυφαίες δέκα, το Yangshuo, είναι βυθισμένο στη φύση.

Ορισμένοι ταξιδιώτες απολαμβάνουν ποδηλασία μέσα σε χωράφια ρυζιού με το μαγευτικό σκηνικό των κορυφών από ασβεστόλιθο του Yangshuo να δημιουργεί μια από τις αγαπημένες τους αναμνήσεις από την Κίνα.

Το Yangshuo είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε, κάνοντας ταυτόχρονα περιηγήσεις, παγκόσμιας κλάσης αναρρίχηση και ράφτινγκ ή κρουαζιέρες στον ποταμό Λι.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση