Τετάρτη , 31 Μάιος 2023
Διαχειρίσιμα τα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Διαχειρίσιμα τα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Σακελλαρίου: Αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο

Διαχειρίσιμα θα είναι τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμά η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κ. Αναστασία Σακελλαρίου.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει πως «ακόμα και εάν προκύψουν κάποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, πιστεύω θα είναι διαχειρίσιμες […] Μετά τις αυξήσεις, οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές».

Τονίζει πως οι τράπεζες είναι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και κεφαλαιακά ισχυρές ενώ σημειώνει «αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν μιλάμε για την ανακεφαλαιοποίηση μιας-δυο μεμονωμένων τραπεζών, αλλά για το σύνολο του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες στην Ελλάδα πέρασαν από τον ιδιωτικό τομέα σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της μετάβασης και πάλι σε ιδιωτικά χέρια».

Επισημαίνει εμμέσως ότι το ΤΧΣ μπορεί να ανακτήσει σημαντικά περισσότερα από τα 16 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάρτιο του 2012 από το πακέτο στήριξης των τραπεζών με 50 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίου, το ΤΧΣ έχει απόθεμα 11,5 δισ. -τμήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης, εάν χρειαστεί- ενώ η τρέχουσα αξία των μετοχών του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου 18 δισεκ. ευρώ, «επίπεδο που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την θετική πορεία της χώρας».