Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκίδα

Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκίδα

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σημειώθηκε στις 01:06 σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

H πρώτη δόνηση έγινε στη 01:05, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, στη 01:09, σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας.

Ακολούθησαν δονήσεις μεγέθους 3,8 βαθμών έως και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αισθητός μέχρι και τη Θεσσαλία

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, στη Βοιωτία και τη Θεσσαλία.

Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα στο Twitter ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση, ενώ χαρακτηρίζει φυσιολογική την καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ και το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδος ενημέρωσε πως και αυτό δεν έχει αναφορές για ζημιές.

 

naftemporiki.gr