Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Εκλογές 2015- Δημοσκοπήσεις: Σταθερό το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015- Δημοσκοπήσεις: Σταθερό το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Η προεκλογική περίοδος που επίσημα ξεκίνησε, θα έχει ένα χαρακτηριστικό διαφορετικό απο τις προηγούμενες, καθώς –μέσα στη βροχή τροπολογιών που ψηφίστηκε παραμονές Χριστουγέννων- εντάχθηκε και αυτή που αίρει την απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων για δεκαπέντε μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

«Νικητής» στη μάχη των μετρήσεων αναδεικνύεται σταθερά εδώ και αρκετό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αυξομειώσεις που αποτυπώνονται, ανάλογα και με την εταιρία που διενεργεί τη δημοσκόπηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε σταδιακά «βήμα» στην προτίμηση του εκλογικού σώματος και παγίωσε τη διαφορά, διατηρώντας προβάδισμα σε όλες τις μετρήσεις.

Εντός του Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό ανοίγματος ψαλίδας των δυο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) στην πρόθεση ψήφου έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση της της Palmos Analysis , με τη διαφορά να φτάνει στο 6,1% στην πρόθεση ψήφου ( ΣΥΡΙΖΑ 28%- ΝΔ 21,9%). Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό που καταγράφηκε- πάντα εντός του Δεκεμβρίου- ήταν 2,5% , από την εταιρεία Interview,για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού, «Βεργίνα TV» της Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να προηγείται με ποσοστό 27% και η ΝΔ να έπεται με 24,6%.

Φυσικά, για το πρώτο κόμμα το ζητούμενο δεν είναι απλά τα ποσοστά, αλλά η αυτοδυναμία, την οποία, εφόσον κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αφήσει… πολύ πίσω τις δημοσκοπήσεις.

Μία ακόμη δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών, στην οποία καταγράφηκαν ενδιαφέρονται ευρήματα ήταν της Marc, στις 25 Δεκεμβρίου , για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε αυτή, το 18,4% θεωρεί ότι η λύση είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μόλις το 9,9% βλέπει σαν λύση μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τι ισχύει για τις δημοσκοπήσεις

Έως και τώρα απαγορεύονταν η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για 15 ημέρες πριν τις εκλογές. Ωστόσο, οι «διαρροές» περί μυστικών δημοσκοπήσεων δεν σταματούσαν, ανεπίσημα τουλάχιστον και πλανώνταν ως «αστικός μύθος» σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία

Παραμονές Χριστουγέννων πάντως και πριν ακόμα την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, είχαν ήδη «μυρίσει» εκλογές καθώς στο νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις εντάχθηκε τροπολογία που ήρε την απαγόρευση, η οποία ίσχυε ήδη αρκετά χρόνια. Έτσι, για πρώτη φορά, μετρήσεις για την πρόθεση ψήφου θα δημοσιοποιούνται μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την εκλογική αναμέτρηση.

 

Πηγή: newsbomb.gr