Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Εκταμιεύεται η πρώτη υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Εκταμιεύεται η πρώτη υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, έρχεται η τρόικα στις 9 Ιουλίου

Μετά την έγκριση από το Euro Working Group, της πρώτης υπoδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης σήμερα, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Eurogroup με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ρίχνουν τώρα το βάρος τους στα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (συνδέονται άρρηκτα με τη δεύτερη υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ) και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν αυτά εντός του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει σαφές δείγμα αξιοπιστίας εν όψει και της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 9 Ιουλίου και για διάστημα περίπου 7-10 ημερών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων (π.χ. ένστολοι).

Σημειώνεται, ότι με τις «εξετάσεις» από την τρόικα τον Ιούλιο, συναρτάται η δόση του 1,8 δισ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη.

Ειδικό βάρος, πάντως, έχουν οι διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου, με δεδομένο, ότι τότε αναμένεται να τεθεί και το θέμα της νέας διευθέτησης του δημοσίου χρέους.

Πηγή: newsbeast.gr