Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
«Η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι στρατηγικής σημασίας για την Κροατία»

«Η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι στρατηγικής σημασίας για την Κροατία»

Ξεκίνησε στο Ντουμπρόβνικ το 9ο «Croatia Forum»

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την Κροατία, επειδή επιθυμεί σιγουριά και ασφάλεια στη γειτονιά της και επειδή είναι σημαντικό για μας οι χώρες που μας περιβάλλουν μία μέρα να βρεθούν μαζί μας στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών στις Βρυξέλλες τόνισαν οι αξιωματούχοι της Κροατίας κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης “Croatia Forum” στο Ντουμπρόβνικ.

Το 9ο «Croatia Forum» ξεκίνησε χθες στο κροατικό θέρετρο στην Αδριατική με τη συμμετοχή 18 υπουργών Εξωτερικών χωρών της περιοχής και κρατών – μελών της ΕΕ, Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπρόσωπων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Νέας Ζηλανδίας.

“Κανένας το 2014 δεν πρέπει να λησμονεί πόσο είναι σημαντική η σταθερότητα για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, η σταθερότητα της περιοχής συμβάλει στη σταθερότητα της Ευρώπης” δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, υπογράμμισε ότι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης πρέπει να διατηρηθεί ζωντανό, επειδή η διεύρυνση είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία γεωγραφική έννοια.

Ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι η Κροατία εργάζεται για την ενδυνάμωση των σχέσεων και με τους μη Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Κροατίας οι γειτονικές χώρες να γίνουν μέλη της ΕΕ, κυρίως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη με την οποία μοιράζονται τα μεγαλύτερου μήκους σύνορα και την ιστορία.

«Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη πρέπει να βρει την ευρωπαϊκή της πορεία και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα και τις δυσκολίες τις οποίες έχει περάσει χρειάζεται βοήθεια και γι αυτήν ίσως πρέπει να εξευρεθεί ειδική πορεία προς την ΕΕ» τόνισε ο κ, Μιλάνοβιτς υπονοώντας ενδεχόμενη άμβλυνση των κριτηρίων για την ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας στην ΕΕ, Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε ότι η χορήγηση στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας ήταν “ένας εξαιρετικός τρόπος ολοκλήρωσης της εξάμηνης προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ”.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Προστασία των Καταναλωτών Νέβεν Μίμιτσα εκτίμησε ότι η πολιτική διεύρυνσης έφερε ασφάλεια και σταθερότητα και ήταν καταλύτης πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών.

 

Πηγή: newsbeast.gr