Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Η επιρροή που ασκεί η εμφάνιση των πολιτικών στους ψηφοφόρους

Η επιρροή που ασκεί η εμφάνιση των πολιτικών στους ψηφοφόρους

Μία νέα ψυχολογική έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Dartmouth College των ΗΠΑ δείχνει ότι δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο οι απόψεις της, όσον αφορά στο πώς θα τα πάει στις εκλογές, αλλά η εμφάνισή της.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως το σχήμα του προσώπου μίας γυναίκας που ασχολείται με την πολιτική, επηρεάζει το πόσες ψήφους θα πάρει τελικά, ενώ η επίδραση φαίνεται πως είναι πιο έντονη στους ψηφοφόρους του συντηρητικού πολιτικού χώρου.

Ωστόσο, τα έντονα θηλυκά χαρακτηριστικά και η αψεγάδιαστη εμφάνιση, που μπορεί να παραπέμπει και σε μοντέλο δεν εγγυάται και την εκλογική επιτυχία.

Ποια χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη σημασία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχουν το σχήμα των ματιών, τα ζυγωματικά, το σαγόνι και το μέτωπο καθώς επίσης το μήκος των μαλλιών και το μακιγιάζ της πολιτικού.

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως παίζει το πόσο γρήγορα ο ψηφοφόρος που αντικρίζει πρώτη φορά το πρόσωπο της πολιτικού μπορεί να συνειδητοποιήσει το φύλο της.

Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος, τόσο λιγότερη αβεβαιότητα βιώνει και τόσο πιο εύκολα την ψηφίζει τελικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης και για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό που παρακολουθούσε τις κινήσεις του ποντικιού, που κρατούσαν οι 300 συμμετέχοντες στην έρευνα, όταν τους πρόβαλαν πρόσωπα πολιτικών και τους ζητούσαν να τα χαρακτηρίσουν ως γυναικεία ή ανδρικά.

Όσες γυναίκες πολιτικούς, οι συμμετέχοντες αργούσαν ελάχιστα να τις κατηγοριοποιήσουν ως γυναίκες, είχαν τελικά λιγότερες πιθανότητες να εκλεγούν.

Μάλιστα, αυτό διαπιστώθηκε πως ήταν ακόμα πιο έντονο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του συντηρητικού χώρου, κάτι που υποδηλώνει ότι σε αυτούς τους κύκλους υπάρχει μικρότερη ανοχή στην αβεβαιότητα.

Πηγή: onmed.gr